Grci dali NOVO REŠENJE za Makedoniju: Traže podelu sa Srbijom!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jan.2018, 07:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci dali NOVO REŠENJE za Makedoniju: Traže podelu sa Srbijom!

U opticaju pet imena

Grčka bi sa Srbijom, Albanijom i Bugarskom trebalo da podeli Makedoniju, piše grčki nedeljnik ''Elefteri ora'' (Slobodno vreme). Taj list, blizak Grčkoj pravoslavnoj crkvi i desničarskim ekremistima, predlaže podelu svog severnog suseda kao jedino rešenje za okončanje spora oko imena bivše republike SFRJ.

Pročitajte i:

Jedno rešenje

''Elefteri ora'' je na naslovnoj strani u ponedeljak objavio mapu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << podele Makedonije pod naslovom ''Rešenje je jedno, granica sa Srbijom!''. Prema tom grčkom predlogu, Srbiji bi pripao deo Makedonije do ispod Velesa na jugu, na zapadu skoro do Tetova, a na istoku bezmalo do Štipa. Na jugu bi se Srbija tako graničila sa Grčkom, na zapadu sa Albanijom, a na istoku sa Bugarskom. Kako se na karti vidi, najveći deo Makedonije pripao bi Grčkoj i Srbiji, dok bi mnogo manje dobili Albanci i Bugari.

Pored mape, na naslovnici nedeljnika ''Elefteri ora'' ispisan je tekst grčke himne za Makedoniju: ''O slavna Makedonijo, zemljo Aleksandrova, progonila si varvare i sad si slobodna. Ti jesi i bićes Grčka, najveći ponos svakog Grka, a mi grčka deca krunisaćemo te vencima. Makedonci ne mogu da žive porobljeni čak i da izgube sve, uvek će imati svoju slobodu. Dijamantsku krunu na glavu stavi i proglasićemo te Makedonijom ponovo. Grčka deca ti se raduju, prva si ušla u patnje celog sveta''.

Provokativna naslovna strana grčkog lista oslikava stavove Grčke pravoslavne crkve i ultradesničarske organizacije Zlatne zore. Ni jedni ni drugi ne žele da njihov severni komšija u imenu sadži termin ''Makedonija''.

- Nijedan politički vođa u Grčkoj nema prava da legalizuje prodaju naše istorije. Prihvatanje bilo kakvog imena koje sadrži termin ''Makedonija'' jeste čin nacionalnog nipodištavanja istorije - smatra Nikos Mihalolijakos, lider Zlatne zore. On dodaje da je njegova partija protiv kompromisa za ''grčku Makedoniju''.

- Ako bi oni dobili ime koje samo sadrži reč ''Makedonija'', to bi značilo izdaju Grčke. Ne želimo saradnju sa partijama koje vode antinacionalnu politiku u vezi sa ovim pitanjem od velike nacionalne važnosti - rekao je Mihalolijakos.

I Grčka pravoslavna crkva ima sličan stav. Sinod srkve izdao je ošto saopštenje u kojem se protivi upotrebi reči ''Makedonija'' ili bilo koje forme tog termina u rešavanju spora oko imena severnog suseda.

- Odbijamo bilo kakav kompromis koji bi mogao da dozvoli severnoj republici da upotrebi termin ''Makedonija'' u svom imenu - naveo je Sinod.

Grčka javnost je nakon tog saopštenja odmah skočila na noge, poručujući Crkvi da se ne meša u politiku zemlje. Međutim, arhiepiskop atinski Jeronim II odgovorio je da se upotreba reči ''Makedonija'' u tuđem imenu i te kako tiče Crkve, koja je zabrinuta za svoje vernike.

Pet imena u opticaju

Inače, šokantna naslovna strana objavljena je nakon obnove pregovora Grčke i Makedonije o imenu nekadašnje jugoslovenske republike i velikog protesta u Solunu, na kojem je učestvovalo 500.000 Grka. Oni su tražili da se njihovom severnom susedu ne dozvoli da upotrebi reč ''Makedonija'' u imenu. Takođe, mapa podeljene Makedonije objavljena je pre susreta makedonskog i grčkog premijera Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Njih dvojica bi, kako se očekuje, trebalo da razgovaraju o rešenju spora koji traje 27 godina. Prema navodima medija, u opticaju su pet imena - Vardarska Makedinija, Gornja Makedonija, Severna Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje) i Nova Makedonija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.