Godišnjica stradanja - Krfska epopeja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2009, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica stradanja - Krfska epopeja

BEOGRAD - Komemorativne manifestacije u znak sećanja na oko 250.000 srpskih civila i vojnika stradalih tokom Prvog svetskog rata u Grčkoj održavaju se danas i sutra na ostrvima Krf i Vido, saopštilo je Ministarstvo rada i socijalne politike.

Komemorativnim ceremonijama prisustvovaće zvaničnici Srbije i Grčke, a pored ceremonija odavanja državnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i vojnih počasti biće održani i umetnički programi u izvođenju najboljih đaka Šeste gimnazije, Zemunske gimnazije i Obrenovačke gimnazije.

Oni učestvuju u nagradnom studijskom putovanju čiji je cilj obilazak srpskih vojnih memorijala u Makedoniji i Grčkoj. Pomenu i komemorativnim svečanostima prisustvovaće i predstavnici više srpskih udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

U delegaciji Srbije su predstavnici Ministarstva odbrane.

Vrhovna komanda je 24. novembra 1915. godine odlučila da se srpske trupe povuku preko Crne Gore i Albanije na Jadransko primorje, posle pokušaja povlačenja dolinom Vardara koji nije uspeo zbog prodora bugarske armije i izostanka planiranog prodora saveznika iz Soluna.

Posle više od mesec dana teških marševa po najtežem vremenu i bespuću, srpska Vojska se prikupila kod Skadra, Drača i Valone odakle se povukla na Krf na kojem se do aprila prikupilo 151.828 vojnika, u Bizerti oko 13.000 vojnika, a na Korzici i u Francuskoj njih oko 5.000.

Načelnik Vrhovne Komande general Petar Bojović na Krf je stigao među poslednjim ešalonima 5.(18) aprila 1916. godine. Krfska epopeja je jedan od najtragičnijih i najsudbonosnijih perioda novije nacionalne istorije, navelo je ministarstvo.

U pitanju je razdoblje velikog stradanja civilnog stanovništva i pripadnika oružanih snaga koji su, iscrpljeni dugotrajnim marševima kroz Kosovo i Metohiju i Albaniju, spas potražili na grčkim jonskim ostrvima Krf i Vido, dodaje se saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.