Izvor: TangoSix.rs, 21.Feb.2024, 10:26

Glavni istražitelj najavljuje kraj istrage o udesu Embraera za najmanje 3 meseca, Flajtradar objavio granularne podatke o letu JU324

Nakon jučerašnjih vesti da Er Srbija raskida poslovnu saradnju sa grčkom kompanijom Maraton erlajnz i našeg izveštavanja da su Embraeri ove kompanije već počeli da napuštaju Srbiju, RTS je juče doneo vest da CINS obećava završetak istrage za samo tri meseca, Više javno tužilaštvo je izdalo interesantno saopštenje o započinjanju svoje istrage, dok je Flajtradar 24 izneo nove podatke o udesu u nedelju.
Kako je za RTS izjavio glavni istražitelj Centra za istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << nesreća u saobraćaju profesor Nebojša Petrović, istraga o udesu Embraera bi trebalo da bude gotova za „najmanje tri meseca“. Petrović je takođe kazao da „odbijanje naredbe kontrolora letenja od strane pilota usmerava istragu u određeni pravac“.
Glavni istražitelj je ovom izjavom potvrdio spekulacije medija, pa i našeg portala, da je posredan ili neposredan verovatni uzrok udesa, najverovatnije, ljudski faktor.
Interesantno je i da je glavni istražitelj dao rok od „najmanje tri meseca“ za kompletiranje završnog izveštaja umesto da je iskoristio odrednicu iz pravilnika svog centra da je maksimalni rok godinu dana. CINS poslednji veći konačni izveštaj o istrazi (neuporediv sa ovim slučajem budući da se radi o fatalnom ishodu i generalnoj avijaciji) nije objavio sedam meseci.
Istragu je pokrenulo i Više javno tužilaštvo koje je u saopštenju o pokretanju procesa prikupljanja informacija o udesu napravilo grešku napisavši da se događaj dogodio na „pistama D5 i D6“. Podsetimo, Više javno tužilaštvo je 2016. godine saopštilo da niko nije odgovoran za udes helikoptera Vojske Srbije godinu dana ranije u kojem je poginulo sedmoro ljudi.
Flajtradar 24 juče je ažurirao svoj blog post na kome je objavio granularne podatke pozicija i visina Embraera tokom leta u nedelju.
Nedeljnik NIN je objavilo video-snimak jednog od putnika iz putničke kabine nastao prilikom poletanja leta JU324.
The post Glavni istražitelj najavljuje kraj istrage o udesu Embraera za najmanje 3 meseca, Flajtradar objavio granularne podatke o letu JU324 appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.