GRČKI UGOSTITELJI NA RUBU OČAJA: Nema naznaka da će skoro doći do normalizacije situacije

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2021, 18:37

GRČKI UGOSTITELJI NA RUBU OČAJA: Nema naznaka da će skoro doći do normalizacije situacije

Vlasnici grčkih restorana i kafića zatražili su od vlade dodatne potpore radi očuvanja radnih mesta i izvora sredstava za život

Razlog je to što im je poslovanje teško pogođeno merama zaustavljanja zaraze koronavirusa.

Grčka se snažno oslanja na turizam i ima oko 80.000 restorana i kafića koji zapošljavaju oko 350.000 ljudi.

U septembru prošle godine zatvoreni su kako bi se sprečilo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << širenje kovida 19 i smeju da pružaju samo usluge dostave hrane i da prodaju pića za poneti.

Ne očekuju skoru normalizaciju poslovanja

Ne očekuju skoru normalizaciju poslovanja, posebino nakon što je premijer Kirijakos Micotakis u utorak naredio potpuni lokdaun u širem atinskom području zbog ponovnog rasta broja hospitalizovanih građana i potvrđenih slučajeva zaraze novim sojevima koronavirusa.

Kako bi ukazali na svoje probleme, ugostitelji su u sredu prikupili ključeve svojih restorana i kafića i ubacili ih u kutije postavljene na centralnom atinskom trgu i u drugim grčkim gradovima. Sledećih dana planiraju da ih predaju kabnetu premijera.

- Četrdeset pet odsto firmi kaže da neće moći ponovo da otvori vrata građanima - rekao je Janis Haciteodorou, predsednik Atinske zanatske komore.

- To je katastrofa u profesionalnom i privatnom smislu za firme koje godinama pokušavaju da zadrže glavu iznad vode - zaključio je.

Grčka se relativno dobro nosila s pandemijom, u poređenju sa drugim evropskim zemljama, ali u novembru je bila prisiljena na delimično zaključavanje zbog širenja zaraze koja je zapretila kolapsom zdravstvenog sistema, oslabljenog dugogodišnjom finansijskom krizom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.