Forum bespilotnih višenamenskih bespilotnih letelica

Izvor: Vostok.rs, 04.Mar.2011, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Forum bespilotnih višenamenskih bespilotnih letelica

04.03.2011. -

Novu modifikaciju bespilotne letelice Dozor-100 predstavila je Rusija na Međunarodnom forumu Bespilotni višenamenski kompleksi u Moskvi. U izložbi su učestvovale kompanije iz Francuske, Švedske, Grčke, Velike Britanije i Španije.

U 21. veku sfera primene bespilotnih letelica značajno će se proširiti, prognoziraju eksperti. Već sada takve uređaje vojnici aktivno koriste za izviđanje. Oni smogu da budu efektni u brobi protiv terorizma, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << šverca narkotika, nelegalne migracije, prilikom čuvanja državnih granica i u borbi protiv šumskih požara. Postoji interesovanje za bespilotne komplekse i kod naftnih i gasni kompanija. Monitoring stotina kilometara cevovoda dostojna je primena kompaktnih letelica. Razrade vodećih ruskih proizvođača praktično ne zaostaju ni po čemu za stranim analozima. Najefikasniji i najperspektivniji su kompleksi orlan, Irkut, Zala, ističe rukovodilac specijalnog portala za bespilotnu avijaciju UAV.ru Denis Fedutinov.

Kompleks Dozor-100, koji predstavlja kompanija Kronštadt iz Sankt-Peterburga spada u taktičku klasu. On rešava zadatke izviđanja, posmatranja i ukazivanja cilja, ima široke mogućnosti za dnevni i noćni monitoring. Ovaj kompleks je proizvden na bazi novih delova, ima veći domet, veću dužinu leta, širi dijapazon korisnog opterećenja.

Dužina leta bespilotne letelice Dozor iznosi 10 sati, umesto prethodnih 6, uz krstareću brzinu od 150 kilometara na sat. Raspon krila iznosi 6 metara. Produženo krilo omogućilo je da se povećaju kvaliteti leta i da se smanji utrošak goriva. Značajno je samnjena termička primetnost letelice zvahaljujući tome što je sistem za izbacivanje izduvnih gasova smešten unutar trupa. Osim uređaja serije Dozor perspektivan je za korišćenje u interesima Ministarstva odbrane Tipčak u svojstvu izviđača i ukazivača cilja. Prošle godine u toku terenskih ispitivanja bila su odabrana i tri mini-kompleksa: Lastočka, Orlan i Eleron.

Kako je izjavio predstavnik ruske kompanije ZALA, na nosačima helikoptera Mistral može da bude oskorišćena višenamenska letelica helikopšterskog tipa koju su oni razradili. Ona može da uzleće i sleće sa palube broda u kretanju pod naklonom od 25-30 stepeni, da ispunjava razne zadatke na moru. U avgustu na međunarodnom aerokosmičkom salonu MAKS-2011. u podmoskovskom Žukovskom ovaj uređaj će biti prikazan posetiocima.

Izvor: Golos Rossii, foto: ru.wikipedia.org/Piotr Butowski

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.