[FOTO-REPORTAŽA] Grčki vazduhoplovni muzej na aerodromu Dekelija

Izvor: TangoSix.rs, 27.Sep.2022, 08:40

[FOTO-REPORTAŽA] Grčki vazduhoplovni muzej na aerodromu Dekelija

Ako se kojim slučajem nađete u Atini a ljubitelj ste vojnog vazduhoplovstva, svakako bi trebalo da posetite muzej ratnog vazduhoplovstva Grčke u vazduhoplovnoj bazi Dekelija/Tatoi, koja se nalazi u Aharnesu, severozapadnom predgrađu grčke prestonice. Idealnu priliku za posetu ovoj instituciji imala je i ekipa Tango Six portala koja je, radi odlaska na ovogodišnji Athens Flying Week, odsela u Atini i regionu Atike.
U vazduhoplovnoj bazi Dekelija, koja postoji od 1918. godine, bazirana >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << je 360. školska eskadrila za osnovnu obuku opremljena savremenim školskim avionima Tecnam P2002JF (zamenili Cesne T-41D Mescalero), koja ulazi u sastav Vazduhoplovne akademije ‘‘Ikarus‘‘. Na aerodromu se nalazi i 359. jedinica za vazduhoplovnu podršku javnih službi, Komande za logistiku ratnog vazduhoplovstva koja leti na protivpožarnim avionima PZL M-18B i M-18BS Dromader. Aerodrom je takođe dom i za četiri civilna aero-kluba.
Manja spoljna postavka muzeja / Foto: Živojin Banković, Tango Six U toku organizacije našeg puta u Grčku, muzes smo želeli da posetimo tokom radnog dana. On je tada otvoren ali samo uz prethodnu najavu posetilaca (u periodu od 8 do 14:30, idealno da to bude grupa ljudi, a da najava bude 4 dana ranije), bilo preko telefona ili elektronskom poštom. Subotom je radno vreme od 10 do 16 časova, nedeljom od 10 do 18 časova. Muzej prima posetioce do sat vremena pred isteka radnog vremena, a praznikom ne radi.
U muzej se ulazi preko glavne kapije vazduhoplovne baze Dekelija gde će vas dočekati takozvani Gate guardian koga čine avioni F-84F Thunderstreak i T-41D Mescalero. Za grčke i državljane Evropske unije za ulaz koji je besplatan, potrebna je lična karta (ili pasoš u slučaju državljana EU), isto važi i za državljane zemalaja Šengenskog sporazuma, dok je ostalima potreban pasoš. Prilikom ulaska u muzej rečeno nam je da ne smemo da snimamo niti fotografišemo objekte vojne vazduhoplovne baze kao ni same aktivne vojne avione, a tokom obilaska postavki nas je pratilo vojno osoblje. Ono što je još zanimljivo je da put od glavne kapije do muzeja prolazi pored samog praga piste pa na putu postoje ulazne i izlazne rampe.
Jedan od brojnijih aviona u muzeju je jurišnik A-7, videli smo ih tri / Foto: Živojin Banković, Tango Six Proces osnivanja muzeja započet je 1986. godine kada je ratno vazduhoplovstvo formiralo Organizacijski biro muzeja. Ovaj biro je potom 1988. godine uključen u novoformiranu Službu za istorju, čija je misija bila postepena koncentracija materijala kako bi se u budućnosti osnovao Muzej vazduhoplovstva. 1990. godine je u okviru Uprave za odnose s javnošću ratnog vazduhoplovstva osnovan Zavod za osnivanje muzeja, kako bi se nastavila koncentracija građe i pronašao najbolji mogući način za njegovo formiranje.
Najbrojnija letelica u muzeju, lovac-presretač F-104 Starfighter. Naša ekipa mogla je da uoči 4 primerka, proteklih godina bilo ih je i više / Foto: Živojin Banković, Tango Six Među mnogobrojnih rešenjima i nakon procene organizacionih šema drugih, kako grčkih tako i stranih muzeja, odlučeno je da muzej ima formu vojne jedinice. Muzej grčkog ratnog vazduhoplovstva je formalno osnovao Vrhovni vazduhoplovni savet jula 1992. godine. Smešten je u vazduhoplovnoj bazi Dekeleia i administrativno podveden pod Generalštab ratnog vazduhoplovstva. U periodu od oktobra 2006. muzej je administrativno bio pod Komandom za obuku vazduhoplovstva Grčke, nakon čega je aprila 2021. godine administrativno ponovo potčinjen Generalštabu ratnog vazduhoplovstva Grčke.
Iza izloženih avionskih topova nalazi se lovac MiG-15bis (poljski licencni Lim-2)/ Foto: Živojin Banković, Tango Six Osnvanje je vezano i za naše prostore. Naš poznati vazduhoplovni istoričar i publicista Predrag Miladinović je za Tango Six portal kazao da je za formiranje ovog muzeja zaslužan njegov prijatelj Dr Dimitris Vogiatzis, koji je, kako nam je Miladinović rekao, počeo studije istorije u Beogradu, a završio ih u Atini. Dr Vogiatzis je 1986. godine, tadašnjem komandantu grčkog ratnog vazduhoplovstva predao manuskript o tada buducem Muzeju grčkog vazduhoplovstva, njegov rad je prihvaćen i potom su preduzeti ozbiljni koraci ka realizaciji ideja i uputstava grčkog istoričara.
Deo ličnog naoružanja i opreme pilota i komandosa / Foto: Živojin Banković, Tango Six Kako se navodi u zvaničnim dokumenatima muzeja grčkog RV, njegova misija je sakupljanje, očuvanje i prezentacija nasleđa grčkog vazduhoplovstva, proučavanje i dokumentovanje istorije, predstavljanje nacionalnih bitaka, kao i letačkog duha tokom vekova. Muzej je po prirodi i vazduhoplovni, vojni i tehnološki muzej. Prema ICOM klasifikaciji, ova ustanova spada u kategoriju istorijsko-tehnoloških muzeja koji proučavaju i predstavljaju specifičnu ljudsku delatnost u svim njenim oblicima, u ovom slučaju, muzej predstavlja grčko vazduhoplovstvo i njegovu istoriju.
Instrumenti i oprema aviona, kao i njihove makete / Foto: Živojin Banković, Tango Six Posebno se ističe činjenica da pre osnivanja muzeja, u Grčkoj nije bilo prethodnih iskustava u oblasti reestauracije istorijskih vazduhoplova i organizovanja tehnološkog muzeja. Navodi se i da je tokom prvih dana postojanja muzeja samo nekolicina zaposlenih mogla da zamisli izuzetnu raznolikost projekata koje muzej vazduhoplovstva treba da preduzme, kao i da se suoči sa teškoćama koje su se pojavile, pošto su mnoge muzeološke aktivnosti tada u Grčkoj bile sprovedene po prvi put.
Ostaci Blenhajma Mk.IV F koji je jula 1996. izvađen iz mora blizu Krita / Foto: Živojin Banković, Tango Six Ono što je jedinstveno za ovaj muzej je to što je, u saradnji sa privatnim sektorom, sprovodio aktivnosti iz oblasti „vazduhoplovne arheologije“. Za sada su najpoznatija dva takva primera, prvi je realizovan maja 1993. kada je mešoviti tim sastavljen od osoblja iz muzeja i specijalnog tima ronilaca grčke vojske, iz Prespanskog jezera izvukao ostatke bombardera Blenhajm Mk.I britanskog RAF-a. Sličan, ali znatno kompleksniji zadatak, isti protagonisti su izvršili jula 1996. kada je iz mora, kod grada Retimna izvađen RAF-ov Blenhajm Mk.IV F oboren u Bici za Krit.
Među izloženim eksponatima nalaze se i važna dokumenta za grčku vazduhoplovnu istoriju / Foto: Živojin Banković, Tango Six Trenutna postavka muzeja smeštena je u jednom hangaru, kao i na dve stajanke aerodroma Dekelija. Naša ekipa mogla se uveriti da u hangaru koji je lepo uređen ima još mesta, a u okviru baze nalazi se i otvoreno skladište sa potencijalnim eksponatima (ili donorima njihovih delova) kao i još jedan hangar muzeja u kome se odvijaju restauracije.
Bombarder za obrašavanje Curtiss SB2C-5 Helldiver / Foto: Živojin Banković, Tango Six Lovac-presretač F-86D Sabre Dog / Foto: Živojin Banković, Tango Six Izviđač RF-84F Thunderflash / Foto: Živojin Banković, Tango Six Laki višenamenski helikopteri Bell OH-13H Sioux / Foto: Živojin Banković, Tango Six U izložbenom hangaru muzeja mogu se videti laki avion Mignet HM.14, školski avion de Havilland DH.82 Tiger Moth, ostaci britanskog bombardera Bristol Blenheim Mk.IVF, potom bombarder za obrušavanje Curtiss SB2C-5 Helldiver (A-25 Shrike), lovci North American F-86E Sabre (Canadair CL-13 Sabre Mk.2) i F-86D Sabre Dog, lovci bombarderi Republic F-84G Thunderjet i F-84F Thunderstreak, izviđač Republic RF-84F Thunderflash, lovac MiG-15bis (varijanta poljskog licencnog Lim-2), laki višenamenski helikopteri Bell OH-13H Sioux i Agusta Bell AB-206A Jet Ranger.
Simulator za avion F-104 / Foto: Živojin Banković, Tango Six Deo vazduhoplovnih ubojnih sredstava koje je koristilo ili još uvek koristi grčko RV. Na fotografiji levo se vidi F-84G koji je kompletiran delovima (izmešu ostalog i poklopcem kabine) koji su dobijeni iz našeg Muzeja vazduhoplovstva Beograd / Foto: Živojin Banković, Tango Six Izbaciva sedišta i deo opreme pilota / Foto: Živojin Banković, Tango Six Instrument tabla transportnog aviona Ju-52 / Foto: Živojin Banković, Tango Six U hangaru se mogu videti i motori različitih tipova aviona iz različitih razdoblja koji su korišćeni u RV Grčke, tu je i simulator za lovac-presretač F-104 Starfighter, zatim razno vazduhoplovno naoružanje, od topova, do raketa vazduh-vazduh, vazduh-zemlja i bombi, leteće mete za PVO, potom delovi opreme i naoružanja pilota, znamenja, ordenja, uniformi, opreme aviona, razni dokumenti i fotografije koje su vezane za istoriju grčkih vazduhoplovnih snaga, fotografije kokpita aviona koji su korišćeni u RV Grčke.
Lovački avion Mirage F1CG / Foto: Živojin Banković, Tango Six Izviđač RF-4E Phantom II / Foto: Živojin Banković, Tango Six Lovački avion Canadair CL-13 Sabre Mk.2 / Foto: Živojin Banković, Tango Six Muzej je na dve strane svog hangara postavio dve grupe eksponata, na manjoj postavci nalaze se, redom, lovački avion Dassault Mirage F1CG, jurišni avion Vought A-7H Corsair II, izviđač McDonnell Douglas RF-4E Phantom II, trenažni Convair TF-102A Delta Dagger, lovac Northrop F-5A Freedom Fighter, trenažno-borbeni Lockheed TF-104G Starfighter, lovac Canadair CL-13 Sabre Mk.2 (F-86E), malo dalje se mogu videti putnički avion Douglas DC-3 i hidroavion amfibija Grumman HU-16B Albatross.
Lovac-presretač F-104G Starfighter / Foto: Živojin Banković, Tango Six Višenamenski transportni helikopter Sikorsky UH-19B Chickasaw / Foto: Živojin Banković, Tango Six Trenažni Convair TF-102A Delta Dagger/ Foto: Živojin Banković, Tango Six Laki višenamenski helikopter Agusta Bell AB-47J-2 / Foto: Živojin Banković, Tango Six Sa druge strane hangara mogli smo da vidimo tri lovca-presretača Lockheed F-104G Starfighter, višenamenski transportni helikopter Sikorsky UH-19B Chickasaw, dva jurišnika Vought A-7H Corsair II, još jedan izuzetno retki i interesantni trenažni Convair TF-102A Delta Dagger, laki višenamenski helikopter Agusta Bell AB-47J-2.
Izviđač RF-5A / Foto: Živojin Banković, Tango Six Laki transporter Do-28D-2, korišćen i u jugoslovenskom ratnom vazduhoplovstvu / Foto: Živojin Banković, Tango Six Hidroavion amfibija HU-16 Albatros / Foto: Živojin Banković, Tango Six Trenažni T-33A / Foto: Živojin Banković, Tango Six Tu su zatim i izviđački avion Northrop RF-5A Freedom Fighter, još jedan transporter Douglas C-47B Dakota, poslovni avion Grumman G-159 Gulfstream I, još dva lovca Canadair CL-13 Sabre Mk.2 (F-86E), dva laka transportera Dornier Do-28D-2 Skyservant, potom još jedan hidroavion Grumman HU-16B Albatross, trenažni avioni Cessna T-37B i C Tweety Bird, kao i Lockheed T-33A, poljoprivredni avion Grumman G-164A Ag-Cat.
Protivavionski top Bofors kalibra 40 mm / Foto: Živojin Banković, Tango Six Lanseri raketnih sistema PVO Nike Hercules i Nike Ajax / Foto: Živojin Banković, Tango Six Među izloženim vazduhoplovima mogli su se videti i sistemi protivvazduhoplovne odbrane (PVO) sa kojima je raspolagala grčka PVO, protivavionski top Bofors kalibra 40 mm, kao i dva američka raketna sistema PVO tipa MIM-3 Nike Ajax i MIM-14 Nike Hercules.
Osim vazduhoplova, u muzeju postoji i izložba vojnih vozila / Foto: Živojin Banković, Tango Six Medicinsko vozilo Dodge WC-24 deo zbirke vozila muzeja / Foto: Živojin Banković, Tango Six U muzeju je sakupljena, restaurirana i izložena postavka vozila koj su služila u grčkoj armiji, čuveno američko terensko vozilo Willys Jeep, američka vozila za transport avio-bombi i putničko vozilo kompanije Dodge, medicinsko vozilo Dodge WC-54, američko izviđačko vozilo M3 Scout, američko lako oklopno vozilo M8 Greyhound, protivpožarno vozilo firme Unimog kao i razna francuska vozila različite namene.
Od ostalih vazduhoplova koji se nalaze u zbirci muzeja, a koji još nisu izloženi (mnogi od njih se nalaze u raznim fazama restauracije) treba istaći školski avion North American T-6G Harvard, poljoprivredni avion PZL-Mielec M-18B Dromader, lovac Supermarine Spitfire LF.IXe, bombarder za obrušavanje Junkers Ju-87D-3 Štuka, laki bombarder i jurišnik Douglas A-26B Invader, transporteri Junkers Ju-52/3 i Nord N2501D Noratlas, kao i helikopter Bell 47G-5.
Deo muzeja posvećen kapetanu Konstantinosu Iliakisu / Foto: Živojin Banković, Tango Six Posebno mestu u muzeju posvećeno je kapetanu Konstantinosu Iliakisu koji je 23. maja 2006. godine prilikom sudara sa tuskim F-16 poginuo nakon što je njegov avion F-16C Block 52+ pao u more, u rejonu Karpatosa. Kako se navodi, kapetan Ilijakis poginuo je izvršavajući naređenje, imao je zadatak da presretne tursku letelicu koja je ušla u atinski FIR (Flight Information Region). Ilijakis je rođen Kaniji 1970. godine, upisao je Vazduhoplovnu akademiju septembra 1989. godine (65. klasa) i diplomirao juna 1993. godine u činu potporučnika.
Deo aviona Noratlas koji je oboren iznad Kipra 22. jula 1974. godine / Foto: Živojin Banković, Tango Six Na posebnom mestu izložen je deo transportnog aviona tipa Nord Noratlas N2501D 354. taktičke transportne eskadrile ‘‘Pegasus‘‘ grčkih vazduhoplovnih snaga, koji je oboren tokom operacije ‘‘Nika‘‘ (Niki) u ranim satima u ponedeljak, 22. jula 1974. godine tokom turske invazije na Kipar. U toj operaciji je prilikom pokušaja Grčke da se u kritičnom trenutku rata pomogne Kipru, korišćeno 15 transportera N2051 (planirano je bilo 20 uz još 10 C-47) koji su za Nikoziju na Kipru poleteli iz grčke baze Souda na Kritu, a tri grčka aviona su iznad Kipra pogođena prijateljskom vatrom.
Tom prilikom je u četvrtom avionu Niki-4 koji je pogođen raketama, poginulo 27 grčkih komandosa i četiri člana posade, u teško oštećenom avionu Niki-6 su poginula još dva komandosa, a 10 ih je ranjeno, dok avion Niki-3 teško oštećen nije mogao da se vrati, što je bio slučaj i sa primerkom Niki-6. Oba aviona su nešto kasnije na zemlji uništile zajedničke grčko-kiparske snage.
Šesnaest komandosa, čija su tela otkrivena na mestu nesreće aviona Nika-4, sahranjeno je na vojnom groblju Lakatamija, predgrađu Nikozije. Jedini preživeli komandos, Tanasis Zafiriju preminuo je septembra 2016. godine. Preostali komandosi i posada pronađeni su u samom avionu koji je iskopan tek pre četiri godine. Posmrtni ostaci njih 13 identifikovani su i vraćeni porodicama, a tri komandosa se i dalje vode kao nestali.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.