Evropski prvaci pali na svom terenu: Srbija dobila Francusku!

Izvor: Prva.rs, 11.Avg.2014, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski prvaci pali na svom terenu: Srbija dobila Francusku!

"Orlovi" su posle poraza od Grčke (64:66) savladali selekciju Hrvatske posle prave drame i produžetka sa 84:83, trojkom Bogdana Bogdanovića u samom finišu i protiv evropskih prvaka prikazali najbolju partiju do sada na pripremama za Mundobasket u Španiji.
 U poslednjem kolu Hrvatska je pobedila Grčku sa 68:66, pa su se puleni Aleksandra Đorđevića trijumfom izjednačili sa Francuzima sa učinkom 2-1 i osvojili turnir. Srbiju su do slavlja predvodili Raduljica sa 14, >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << Bjelica sa 13, Micov sa 12 i Katić sa poenom manje, dok je kod Francuza najefikasniji bio Lovernj sa 17.
 
Prva četvrtina: Odličan početak "orlova", Francuzi se vratili
Naš selektor Aleksandar Đorđević opredelio se za petorku: Marković, Kalinić, Micov, Mitrović, Raduljica, dok za Francuze od početka igraju Ertel, Batum, Želabal, Pjetrus, Mahinmi.
 
"Orlovi" su sjajno otvorili meč serijom 6:0. Odličan je bio Raduljica koji je dobio duel sa Mahinmijem i postigao uvodne poene, a zatim mu je i ukrao loptu, i omogućio Mitroviću da lepom fintom udvostruči prednost, da bi Micov drugom timskom krađom otvorio kontru koju je i rešio.
 
Mahinmi i Ertel su pomerili Francuze sa nule, a onad je Micov pogodio trojku, dok je Mahinmi pošto je smanjio na 9:6 ustupio mesto na parketu Lovernju, jer ga je Raduljica potpuno izbacio iz igre, pa su njih dvojica počela da vode "rat".
 
Srpski centar je ubacio i šesti poen na asistenciju Markovića, a doskorašnji kapiten Partizana je zakucavanjem i trojkom smanjio na 13:11. Lovernj je pokrenuo seriju od 2:8 koju je trojkom zaključio Želabal za preokret i 13:16. Štimac je sa četiri vezana poena držao korak za rivalom, a posle polovičnog učinka Bjelica sa penala bilo je 18:20.
 
Francuzi su se sve češće oslanjali na indicidualne kvalitete, "orlovi" nisu imali rešenje za igru "1 na 1" i "2 na 2", pa su "trikolori" okončali prvu četvrtinu sa 20:24.
 
Druga četvrtina: Ključne trojke Kalinića i Simonovića, ples pa pad Francuza
Kako je na početku uvodne deonice blistao Raduljica, sada je Micov zapretio da se nađe u toj ulozi, pošto je na sjajnu asistenciju Jovića ubacio trojku (23:24) i naterao Vensana Kolea da zatraži tajm-aut samo posle minut igre. Uzvratio je Nando de Kolo odličnom fintom i pogotkom sa distance, da bi Katić počeo da muči rivala iz reketa i nanizao je četiri poena za 27:28.
 
Brze ruke Stefana Markovića nisu bile dovoljne jer je Simonović promašio zakucavanje u kontri, da bi onda Francuzi sve lepšim od lepšeg poteza i dodavanjima iza leđa vezali naše košarkaše u čvor, a Tile je zakucao i potom promašio dodatno bacanje.
 
Usledilo je izjednačenje 32:32 trojkom Kalinića i preokret u režiji Simonovića, takođe pogotkom iza linije 6,75 metara, da bi Raduljica iz kontre zakucao za 39:36 na pas Jovića, a zatim i ubacio oba penala.
 
Franuzi su od 16. minuta bili bez koša a njihovu lošu seriju prekinuo je trojkom Antoan Dio i ispisao na semaforu 41:39 za kraj prvog poluvremena.
 
Treća četvrtina: Dobra odbrana "orlova", mini serija Bjelice i kontre za +10
Dva minuta po povratku sa odmora srpski košarkaši su igrali odličnu odbranu kojoj je promakla samo trojka Furnijea, dok su koš rivala pogađali Kalinić, Micov i Raduljica za 47:42 i najavili da će ovo biti najbolja partija "orlova" na pripremama.
 
Igru koš za koš prekinuo je Furnije pogotkom uz dodatno pogođeno slobodno bacanje čime je pokrenuo seriju 5:0 za izjednačenje od49:49, da bi Birčević vratio prednost našoj reprezentaciji sredinom treće četvrtine.
 
Baš kada su Francuzi namerili da se razigraju, planove im je pokvario Blejica sa pet poena u nizu, a pridružio mu se Vasa Micić ukradenom loptom i polaganjem u kontri kojim je zatvorio seriju 7:0 za manje od dva minuta - 58:51.
 
Usledila je borba sa domaćeg parketa između Katića i Lovernja, koju je dobio doskoršanji Zvezdin centar košem posle ofanzivnog skoka, a onda ga je naterao i na faul. Pogodio je jedan od dva penala, ali se onda na asistenciju Kalinića pobrinio za najveću prednost Srbije od plus 10 za ulazak u poslednju deonicu - 63:53.
 
Poslednja četvrtina: Rastrzana igra obe selekcije, Srbija čuva prednost

Nešto sporiji početka poslednje četvrtine prošao je sa grešakama u napadu na obe strane, pa je viđen samo po koš Tilija i Micića za tri minuta. Nervoza se više uvukla među "orlove", pa je Lovernj pogodio dva plus jedan, a Furnije trojku za smanjenje na minus četiri (65:61) čime su naterali Đorđevića da uzme tajm-aut i smiri pulene.
 
Uspeo je selektor Srbije u nameri da prekine seriju rivala od 6:0 pošto je Simonović poentirao i pogodio dodatni penal za 68:61 u 35. minutu, onda je Želabal napravio korake, a Bjelica dalekometnom trojkom "pocepao" mrežicu za novih +10 (71:61).
 
Lovernj i Želabal su ponovo krenuli da tope minus, ali je usledilo sjajno zakucavanje Simonovića, uz dva oba pogođena penala Raduljice za 75:66. U poslednja tri minuta počelo je da škripi u napadu, što Francuzi nisu znali da kazne na pravi način jer je Lovernj pogodio jedno od četiri slobodna bacanja, a Dio promašio trojku.
 
Na drugoj strani Micov je oba puta bio precizan u penal završinici i povisio na 77:69 na 30 sekundi pre kraja čime je otklonjena dilema oko pobednika.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

"Orlići" pobedom nad Argentinom zakazali duel sa Emiratima u osmini finala

Izvor: Blic, 11.Avg.2014

Na Svetskom prvenstvu za košarkaše do 17 godina u Dubaiju, reprezentacija Srbije pobedila je Argentinu sa 60:57 (14:14, 12:12, 16:14, 18:17) u trećem kolu grupe D, pa će "orlići" sa maksimalnim učinkom i sa prvog mesta u osminu finala igrati protiv domaćina Ujedinjenih Arapskih Emirata (utorak,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.