Evropski ekonomski čvor

Izvor: Politika, 19.Maj.2012, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski ekonomski čvor

Uprkos krizi, od ekonomskog prosperiteta Evrope i dalje će zavisiti i privredni uspeh SAD i Kine

Španija je ponovo potonula u recesiju, Grčka na ivici bankrota, evropske berze su pale, evrozona pred apokalipsom, lideri EU se pripremaju za pregovore o krizi... Dramatične ekonomske vesti iz Evropske unije kao da ne prestaju da obilaze svet već nekoliko godina, a evropski Gordijev čvor kao da se iz dana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u dan sve više zapetljava.

To, ipak, ne znači da je Evropska unija ekonomski potonula. Pojedinačno, vodeće evropske ekonomije (Nemačke, Francuska, Velika Britanija i Italija) i dalje drže četvrto, peto, sedmo i osmo mesto na listi najvećih ekonomija na svetu, dok gledana kao EU evropska zajednička ekonomija je 2007. godine pretekla američku.

Međutim, upravo taj razjedinjeni pogled na evropsku privredu i njena fiskalna i delom monetarna razjedinjenost sprečava Stari kontinent da uverljivije zadrži primat u svetskoj privredi i trgovini.

U situaciji recesija ponovo pogađa ne samo evropski jug već i zemlje istočne i centralne Evrope, a evrozone se drži na granici recesije samo zahvaljujući tome što je Nemačka izbegla recesiju tako što je u prvom kvartalu ove godine ostvarila rast od pola procenta, evropski prioritetni zadatak je rešavanje strukturne greške prilikom stvaranja monetarne unije. Tek stvaranjem takozvanog prostora optimalne novčane oblasti, evrozona će uspeti da izbegne sve potrese spolja.

............

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 20. maja. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

N. Radičević

objavljeno: 20.05.2012.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.