Evropa cvokoće, od studeni umrlo 80 ljudi

Izvor: Politika, 01.Feb.2012, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa cvokoće, od studeni umrlo 80 ljudi

Zimska oluja potopila brod u Crnom moru, u Češkoj pucaju šine, dok sneg zasipa Opatiju

Prema izveštajima agencija

Kijev, Istanbul, Opatija – Više od 80 ljudi umrlo je širom Evrope od posledica surove sibirske studeni koja se ovih dana spustila od Rusije do juga Francuske.

Samo pretprošle noći u centralnoj i istočnoj Evropi promrzlo je 28 ljudi. Najviše u Ukrajini, gde se broj žrtava hladnoće u poslednjih šest dana popeo na 43. U >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Rusiji i Belorusiji je temperatura pala na minus 30.

Polarne temperature od preko minus 25 zabeležene su na severu Grčke, u Slovačkoj, Češkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Srbiji, Bosni, Letoniji...

„Ovakav talas ekstremnih hladnoća retko pogađa Evropu, na svakih 20–30 godina. Slična hladnoća je na širokom geografskom pojasu Evrope zabeležena samo 1956. i 1986“, izjavio je agenciji DPA Jirik Miler, predstavnik nemačkog meteorološkog zavoda.

Prognoze najavljuju nalet još bešnjih snežnih padavina i još nižih temperatura u sledećih nekoliko dana.

Ministarstvo zdravlja Velike Britanije upozorava da bi narednih dana čak 1.560 osoba – posebno žena i bolničkih pacijenata – nedeljno moglo da strada zbog raznih posledica pada temperatura.

U Italiji je deonica autoputa između Bolonje i Milana zatvorena zbog snežnih smetova. Na drumovima u Toskani, Umbriji i centralnoj oblasti Marke teškim kamionima je zabranjen saobraćaj. Neke fudbalske utakmice, među njima i Juventus–Parma, otkazane su do daljeg.

Na Korzici je zbog mraza skoro 10.000 domaćinstava ostalo bez struje, dok je većina planinskih prevoja na mediteranskom ostrvu zatvorena za saobraćaj.

Snežno nevreme zadesilo je juče i Hrvatsku, gde je zbog oluje zatvorena deonica autoputa između Zagreba i Rijeke, u Gorskom kotaru. Na ostrvima na severnom Jadranu, Krku, Rabu, Lošinju, juče je, kao i u Opatiji i Senju, padao gust sneg koji se danas očekuje i u Dalmaciji.

Sneg je juče zabeleo predgrađa Atine. Oko pola metra belog pokrivača prekrilo je ulice Istanbula. Mnogobrojni domaći i međunarodni letovi sa međunarodnog aerodroma „Ataturk” bili su odloženi ili otkazani.

Usred bure, u vodama Crnog mora prošle noći potonuo je brod „Vera” koji je plovio pod zastavom Kambodže i na kome je bilo 12 članova posade, uglavnom poljskih državljana. Vlasti su saopštile da su dva lica spasena, dok se za ostalima traga.

U Češkoj je mraz toliko žestok da su železničari imali pune ruke posla na sanaciji zamrznutih šina. U Bugarskoj, gde su zabeležene najniže temperature u poslednjih sto godina, promrzlo je još dvoje ljudi, pa je ukupan broj žrtava dostigao deset. U Rumuniji je juče stradala i jedna beba koja je umrla u porodičnoj kući bez grejanja.

Među nastradalima od posledica hipotermije najviše je beskućnika, prenosi agencija AFP. Širom Evrope otvoreno je na stotine prihvatnih centara za ljude koji nemaju smeštaj da prežive ovako surove uslove. U Atini je uprava Olimpijskog stadiona omogućila juče svim ljudima bez skloništa od zime da borave u zagrejanom prostoru pres-centra stadiona „dokle god bude hladno”, a jedan proizvođač brze hrane dopremaće im besplatne obroke, prenosi dnevnik „Katimerini”.

U Nemačkoj je ledeni talas zbog koga Evropa cvokoće dobio zvanično ime „Kuper”, po automobilu „mini-kuper“ čiji je proizvođač nadležnoj meteoslužbi platio 299 evra za pravo da studeni nadene to ime.

objavljeno: 02.02.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.