Erjavec: Slovenija ostaje bez 1,8 milijardi evra

Izvor: Capital.ba, 28.Jun.2015, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erjavec: Slovenija ostaje bez 1,8 milijardi evra

LJUBLJANA, Slovenački ministar inostranih poslova Karl Erjavec izjavio je da će njegova zemlja, nakon odluke Grčke da raspiše referendum, morati najvjerovatnije da zaboravi na 1,8 milijardi evra koje su dali Grčkoj. Slovenija je Grčkoj preko dva mehanizma za stabilizaciju evra do sada pozajmila 263,68 miliona evra i izdala još 1,55 milijardi evra u garancijama. To je četvrtina slovenačkih godišnjih budžetskih prihoda, a Grčka je do sada vratila samo 17,6 miliona evra kamata, prenose >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << mediji. On je dodao da se grčki premijer Aleksis Cipras sam doveo u beznadežnu situaciju i da se za referendum odlučio jer ne može ispuniti nerealna predizborna obećanja. „Grčka je pred političkom krizom koja će dovesti do prijevremenih izbora, a možda čak i izlaska Grčke iz evrozone“, rekao je Erjavec. Predsjednik Vlade Slovenije Miro Cerar juče je istakao da je raspisivanje referenduma vrlo nekorektan potez vlade Grčke, a možda i pokušaj ucjene na koji bi EU trebalo da reaguje. Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da je riječ o vrlo ozbiljnoj situaciji, ali da bi se možda mogla naći formula da se rješenje odgodi i potraži kompromis u roku od tri mjeseca. Grčki parlament podržao je rano jutros plan o održavanju referenduma o uslovima koje su Atini postavili međunarodni kreditori da bi isplatili novu finansijsku pomoć ovoj zemlji.

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slovenija: Oprostimo se od para koje smo dali Grcima

Izvor: Vesti-online.com, 28.Jun.2015

Slovenački ministar inostranih poslova Karl Erjavec rekao je da će njegova zemlja, posle odluke Grčke da raspiše referendum, morati najverovatnije da zaboravi na 1, 8 milijardi evra koje su dali Grčkoj...Slovenija je Grčkoj preko dva mehanizma za stabilizaciju evra do sada pozajmila 263, 68 miliona...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.