Erdogan preispituje Sporazum iz Lozane, Grci besni

Izvor: B92, 30.Sep.2016, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan preispituje Sporazum iz Lozane, Grci besni

Ankara -- Komentar turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u kojem preispituje sporazum koji definiše današnje granice Turske izazvao je bes u Turskoj i Grčkoj.

Erdogan je izjavio da Sporazum iz Lozane, potpisan 1923. godine, ne može da se smatra pobedom, jer je Turska tada izgubila nekoliko grčkih ostrva, koja su bila u sklopu Otomanskog carstva.

Njegove reči su razljutile lidera najveće opozicione >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << patije u Turskoj, čija je partija učestvovala u pregovorima u Lozani. On je naglasio da su uslovi Sporazuma bili povoljniji od prethodnog koji su ispregovarali otomanski lideri.

Grčki ministar odbrane Panos Kamenos ocenio je Erdoganovu izjavu kao "pokušaj da se poseje sumnja u međunarodne ugovore".

Turska se Sporazumom iz Lozane odrekla Otomanskog carstva i prihvatila je ideju moderne države.

Grčki premijer Aleksis Cipras ocenio je da je izjava turskog predsednika Tajipa Redžepa Erdogana kojom se dovodi u pitanje Sporazum o granicama između dve zemlje "opasan" po bilateralne odnose.

"Dovođenje u pitanje Sporazuma iz Lozane koji je uspostavio norme u grčko-turskim odnosima i status kvo u Egejskom moru i njegovim ostrvima, opasno je za odnose između dve zemlje, kao i za širi region", rekao je Cipras, saopštio je kabinet grčkog premijera, prenosi Rojters.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Erdogan preispituje granice, Grci besni

Izvor: Vesti-online.com, 30.Sep.2016

Komentar turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u kojem preispituje sporazum koji definiše današnje granice Turske izazvao je bes u Turskoj i Grčkoj...Erdogan je izjavio da Sporazum iz Lozane, potpisan 1923. godine, ne može da se smatra pobedom, jer je Turska tada izgubila nekoliko grčkih...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.