ECB više ne prima grčke obveznice

Izvor: B92, 28.Feb.2012, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ECB više ne prima grčke obveznice

Frankfurt -- Evropska centralna banka (ECB) obustavila je upotrebu grčkih obveznica kao bankarske garancije koje banke koriste da osiguraju zajmove od centralne banke.

Privremeni korak usledio je nakon što je bonitetna agencija "Standard end Purs" (S&P) u ponedeljak snizila kreditni rejting Grčke na nivo "selektivnog bankrota", zbog toga što je prezadužena Atina svojim privatnim kreditorima ponudila nove obveznice manje vrednosti u odnosu na stare, u cilju smanjivanja svog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dužničkog tereta, prenela je agencija AP.

S&P je snizila rejting Grčke na nivo SD (selektivni bankrot) sa već neinvesticionog Č zbog dogovore Atine i njenih kreditora oko otpisa duga od 53 odsto.

Današnja odluka ECB bila je očekivana, budući da banka već mesecima ponavlja da ne može da prihvati dug jedne zemlje kao kolateral (sredstvo obezbedjenja) za zajmove.

ECB je navela da banke pogođene ovom odlukom i dalje mogu da se zadužuju kod svojih nacionalnih centralnih banaka putem programa obezbeđivanja likvidnosti, prema kom ECB bankama daje dozvolu da pozajmljuju od lokalnih centralnih banaka, koje će snositi eventualne gubitke.

Banka je dodala da će ponovo početi da prihvata grčke dužničke hartije sredinom marta, kada na snagu stupi program kojim će evrozona obezbediti dodatne kolaterale da se ECB zaštiti od gubitaka.

Taj program kreirali su ECB i lideri evrozone da bi zadovoljili zahteve ECB o kolateralu, kao i potrebe grčkih banaka za finansiranjem tokom procesa zamene obveznica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.