Izvor: Radio 021, 25.Nov.2019, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvoje mrtvih u jakom nevremenu u Grčkoj

Veoma jako olujno nevreme s obilnom kišom i vetrom snage osam Bofora (veće od 70 kilometara na sat) izazvalo je poplave i odrone u Grčkoj.

Dvojica turista su se udavila kada se usidrena jedrilica u kojoj su noćili, prevrnula i potonula u jednoj luci kod Patre, na zapadu.

Oluja je u kopnenom delu središnje Grčke - od grada Katerinija, do >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Peloponeza, pokrenula klizišta i izazvala poplave, posebno u Kineti, primorskom letovalištu kod Atine, gde se odronilo čitavo brdo koje je ogolelo 2018. godine od šumskog požara.

Autoput koji povezuje Atinu s poluostrvom Peloponez, lokalni prigradski putevi i neke atinske ulice pretvorili su se u blatnjave reke, kao i putevi na Peloponezu, te su mnogi danas zatvoreni radi uklanjanja sloja blata, nagomilanog kamenja i drveća koje je oborila oluja, javljaju grčki mediji.

Na jednom mestu autoput je jutros sasvim poplavilo more čiji je nivo porastao zbog oluje.

U Atini i okolini jutros nisu radile osnovne i srednje škole da đaci ne bi dolazili po nevremenu.

Neke brodske linije do ostrva Kiklada iz atinskih luka Rafina i Lavrion su otkazane zbog prejakog vetra, a zbog nevremena su zatvorene i luke na severoistoku Grčke.

Na više mesta vatrogasci evakuišu stanovnike iz poplavljenih prizemnih kuća i ispumpavaju vodu.

Poplave na poluostrvu Atiki, gde je petomilionska Atina, poslednjih godina su češće i jače, uglavnom jer je zbog letnjih požara i haotičnog širenja grada sve manje šuma. Novembra 2017. godine je 23 ljudi poginulo u poplavi u siromašnom industrijskom naselju Mandri, kod Atine.

Olujno nevreme u Grčkoj je počelo krajem prošle nedelje, uz veliku štetu na delu poluostrva Halkidiki i ostrva Tasosa, a mestimično i uz grad nastaviće se sutra, upozoravaju meteorolozi, dok mediji prenose uputstva stanovništvu kako da bude bezbedno.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Jako nevreme u Grčkoj, dvojica mrtvih

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Nov.2019

Veoma jako olujno nevreme s obilnom kišom i vetrom snage osam Bofora (veće od 70 kilometara na sat) izazvalo je poplave i odrone u Grčkoj...Dvojica turista su se udavila kada se usidrena jedrilica u kojoj su noćili, prevrnula i potonula u jednoj luci kod Patre, na zapadu...Oluja je u kopnenom delu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.