Izvor: B92, 05.Okt.2019, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Doček" u Atini: "Pompeo, idi kući" VIDEO/FOTO

Atina -- Ispred Skupštine Grčke hiljade demonstranata su skandirale "Pompeo idi kući!", dok je centar Atine zatvoren za saobraćaj, uz jako policijsko prisustvo.

Dok su antiamerički demonstranti protestovali protiv njegove posete, državni sekretar SAD Majk Pompeo je govorio o važnosti potpisivanja sporazuma o odbrani i kako bi Grčka mogla biti "stub stabilnosti regiona".

"Grčka može igrati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << važnu stratešku ulogu u regionu" i "može biti stub stabilnosti", rekao je Pompeo koji se sastao s premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Kako se nastavlja pritisak Turske u istočnom Sredozemlju, za posete Pompea je da ojača saradnju s Grčkom, tradicionalnim i istorijskim saveznikom Sjedinjenih Država u regionu i članicom NATO-a.

Viće potpisani sporazumi o "unapređenju saradnje u odbrani" dveju zemalja, navode američki i grčki izvori.

Grčki premijer je govorio o napetoj situaciji na istočnom Sredozemlju, gde Kipar, ostrvska članica EU, optužuje Tursku za obavljanje ilegalnih operacija bušenja podmorja u traganju za prirodnim gasom.

"Kipar je zatražio primenu međunarodnog prava i pozdravljam pozitivan doprinos Sjedinjenih Država da pomognu plodonosnijoj klimi u regionu", rekao je Micotakis.

Evropska unija je više puta osudila tursko ilegalno bušenje podmorja kod Kipra, ali Ankara je ove nedelje poslala istražni brod "Javuz" u ekskluzivnu pomorsku ekonomsku zonu Kipra gde operativne dozvole imaju francuski i italijanski energetski giganti "Total" i "Eni".

Pored razgovora sa Micotakisom koji je na vlasti od jula, Majk Pompeo će se sastati sa svojim grčkim kolegom Nikosom Dendiasom i s ministrom odbrane Nikosom Panajotopulosom.

Poseta Grčkoj je poslednja na turneji Pompea po Italiji i Balkanu gde zapadnjaci i posebno Sjedinjene Države žele da se suprotstave uticaju Rusije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.