Đedović: Srbija na jesen završava izgradnju gasne interkonekcije s Bugarskom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2023, 18:47

Đedović: Srbija na jesen završava izgradnju gasne interkonekcije s Bugarskom

BEOGRAD, 3. februara (Tanjug) - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je danas u Bakuu da Srbija na jesen završava izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom kojom će se povezati sa izvorima gasa iz Azerbejdžana, Kaspijskog regiona, kao i sa LNG terminalima u Grčkoj.

Srbija se u projekat Južnog gasnog koridora aktivnije uključila u kasnijoj fazi, ali ubrzano radimo na tome da postanemo deo ovog velikog lanca vrednosti, koje će nam omogućiti diversifikaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izvora i veću sigurnost snabdevanja. Izgradnja gasne interkonekcije u pravcu ka Srbiji biće završena na jesen, a prve isporuke gasa očekujemo početkom 2024, što zavisi i od brzine komercijalnih pregovora svih uključenih strana. Nadamo se da ćemo i tu imati maksimalnu efikasnost kako bi što pre gas iz Azerbejdžana mogao da potekne u pravcu Srbije, rekla je Đedović na ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora u Azerbejdžanu.

Ministarka je naglasila da Srbija i Azerbejdžan imaju sve bolje bilateralne odnose, pre svega, zahvaljujući dobrim odnosima predsednika dve zemlje, Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva, a važan izraz tih odnosa je upravo saradnja u oblasti energetike.

Tokom posete Bakuu razgovaraćemo sa našim partnerima iz Azerbejdžana i o količinama i ceni gasa koje bismo dobijali novom gasnom interkonekcijom, o potencijalnoj izgradnji gasnih elektrana, kao i o mogućnostima za obezbeđivanje dodatnih količina električne energije iz Azerbejdžana, na čemu rade i druge zemlje u EU, navela je Đedović.

Rekla je i da je azerbejdžanski gas već prepoznat kao deo rešenja za diverzifikaciju izvora snabdevanja u gasom Evropi, a da zahvaljujući novim gasnim interekonekcijama postaje i deo rešenja za veću energetsku bezbednost Srbije, ali i regiona.

Izgradnja gasnih interkonekcija i bolje povezivanje sa susedima otvara prostor da Srbija unapredi ne samo svoju energetsku bezbednost, već da bude i tranzitna zemlja preko koje će azerbejdžanski gas stizati i do drugih zemalja u regionu i EU, rekla je Đedović.

Ministarka je danas u Bakuu sa ministrom energetike Rumunije Virdžilom Popeskuom razgovarala o bilateralnoj saradnji u oblasti energetike, uključujući saradnju u vezi sa HE Đerdap i potencijalnim projektima, razvoju prenosnih sistema i mogućnostima za povezivanje gasnim interkonekcijama.

Savetodavno veće Južnog gasnog koridora okuplja ministre i predstavnike resornih ministarstava iz zemalja koje su povezane gasovodima koji povezuju Evropu i Kaspijski region, visoke predstavnike Evropske unije, ali i predstavnike drugih država koje su zainteresovane za učešće u ovom mehanizmu saradnje.

Glavne teme o kojima se razgovara na ovogodišnjem sastanku su diversifikacija snabdevanja gasom i zelena energija.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.