Demonstracije protiv Izraela

Izvor: B92, 02.Jun.2010, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstracije protiv Izraela

Izrael, Jordan, Turska, Grčka -- Izraelci su deportovali 123 stranca, uhapšena tokom zauzimanja brodova humanitarne flote u Sredozemnom moru.

Stranci su prevezeni u Jordan, odakle će biti poslati u matične države.

Vlasti Izraela kažu da će zadržati oko 50 osoba za koje se tvrdi da su prekršile zakon suprotstavljajući se vojnicima koji su se nasilno ukrcavali na brodove. Za to vreme, protesti i osude zbog akcije Izraela ne jenjavaju.

Deo od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 500 stranaca, uhapšenih tokom invazije izraelskih vojnika na humanitarnu flotu u Sredozemnom moru, proterano je iz Izraela.

Njih 123, smešteno u 3 autobusa, prešlo je u Jordan. Oslobođeni su iz zatvora u Berševi oni stranci s kojima Izrael nema diplomatske odnose. Među njima su Malezijci, Indonežani, Kuvajćani, Pakistanci.

Ostali bi trebalo da budu deportovani tokom narednih dana.

Izraelske vlasti tvrde da će do daljeg zadržati oko 50 osoba koje su prekršile zakon suprotstavljanjem izraelskim vojnicima tokom ukrcavanja na brodove.

Više desetina hiljada stanovnika Turske je u Istanbulu i Ankari nastavilo proteste zbog ubistva 9 ljudi tokom napada na humanitarni konvoj brodova u Sredozemlju.

Centar okupljanja su diplomatske misije Izraela u Turskoj, kao i rezidencija ambasadora jevrejske države u Ankari. Gnevni demonstranti su uzvikivali paroles namerom da ih ambasador lično čuje. Jedan deo njih nastavio je tiho bdenje pored rezidencije.

Turski premijer Redžep Tajip Erdojan je na skupu svoje Partije rada i napretka akciju izraelskih komandosa opisao kao „krvavi pokolj”.

Demonstracije protiv Izraela su održane i u Grčkoj. Okupljeni na protestu u Atini zbog oštre štednje zbog visokog javnog duga, oko 15 hiljada grčkih radnika je skup pretvorilo u političku manifestaciju.

„Mi se borimo za prava radnika, protestujemo zbog napada na naša prava na rad i penzije, ali i zbog imperijalističkog napada koji je Izrael izveo protiv humanitarne misije za Pojas Gaze, kaže demonstrant Đijanis Batis.

„Svaka vojna vežba grčke vojske s NATO-om i Izraelom mora da se zaustavi. Grčki brod koji je plovio na misiji za Gazu treba da se vrati. Grci su već pokazali šta misle o imperijalizmu, a to se i danas događa", kaže demonstrantkinja Eleni Mitikari.

U akciji izraelskih komandosa u Mediteranu uhapšeno je više desetina Grka koji su bili na borodvima u humanitarnom konvoju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.