Dame izgubile od Nemica, Poljska ostala san

Izvor: Sportski Žurnal, 07.Jun.2011, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dame izgubile od Nemica, Poljska ostala san

Srbija – Nemačka 64:74 (10:12, 23:22, 15:20, 16:20)
Dvorana: Palamacola u Tarantu. Gledalaca: oko 500. Sudije: Anastopulos (Grčka), Perez Niz (Španija) Mogulkoc (Turska).
Srpkinje neće videti Poljsku ovog leta. Neće ni Italija, koja je organizovala turnir dodatne runde kvalifikacija da bi se dokopala Evrobasketa. Jer, u Taratnu se desio totalno neočekivan rasplet – >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << šansu da za deset dana ode u Katovice ima Nemačka.

Pobedom nad Italijom pre tri dana, Nemice su pokazale da nisu „druga liga“ kako su mnogi smatrali. A, trijumfom nad našom selekcijom to su definitivno i potvrdile. Ako u finalu baraža uspeju da prođu i Mađarsku, pobednika turnira u Šopronu, biće seznacija broj jedan.
Ali, iako zaslužuju sve pohvale, one nisu tema naše priče. Ovde je reč o našim košarkašicama, najboljem što Srbija ima. Šta se to desilo u Tarantu, valjda će nam neko objasniti. Ali, samo jedan statistički podatak već sada može da nam da nagoveštaj – Nemačka je imala 52 skoka, Srbija 44. Nije to tako strašno. Strašno je to što su Nemice čak 21 loptu „skinule“ u napadu. Kažu da se želja za pobedom ogleda baš u broju skokova. Onda je ovde sve rečeno.

Ako je uopšte važno, naše devojke su bile u igri sve do ulaska u 24. minut. Tada je Adrijana Knežević poentirala za 45:39 i činilo se da sve ide dobrim tokom. Nije išlo. Prve sledeće poene ubacili smo posle tačno četiri minuta igre – Mina Maksimović je poentirala sa linije penala, dva puta. Do isteka 30. minuta naš saldo se povećao za još jedan poen – on je bio delo Jelene Maksimović, u poslednji period smo ušli u zaostatku od šest poena (48:54).
I dalje to nije bilo tako strašno. Ali, pošto se tempo postizanja poena nije promenio – za pet minuta ponovo smo ubacili samo tri – uleteli smo u dvocifren zaostatak (51:61). Do kraja smo imali par naleta, ali preokreta nije bilo ni u najavi. U finišu smo pokušali brzim faulovima da kupimo vreme. Nije vredelo.
VESKOVIĆ: NEMAMO ČAROBNI ŠTAPIĆ
Miodrag Vesković, selektor našeg tima, nije bio razočaran. Podvukao je da su se devojke maksimalno borile do poslednjeg minuta, sve vreme igrale presing po celom terenu, ali da je manjak kvaliteta očigledan:
Nemice su pokazale najveću mentalnu čvrstinu i snagu. Igraju bez opterećenja, imaju sistem koji se gradi godinama. A, mi smo poslednjih godina u krizi svega. Sada treba imati strpljenja i nije vreme da se traže krivci. Ovo je objektivna slika koliko ulažemo u domaću ligu. Koliko su naši igrači prevaga u timovima u kojim igraju, toliko mi i vredimo. Niko ne može da izvuče iz sebe nešto što nema. To je suština svega. Nemamo čarobni štapić, pa da uz tri reči sve promenimo.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.