Dačić: Kontakti s Internacionalom

Izvor: B92, 23.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Kontakti s Internacionalom

Beograd, Atina -- Delegacija SPS-a razgovarala je s predsednikom Socijalističke internacionale Jorgosom Papandreuom o mogućnostima saradnje SPS-a i te međunarodne asocijacije.

Oni su razgovarali i o političkoj situaciji u Srbiji. Papandreu, na čiju se inicijativu susret odigrao, nedavno je izjavio da bi SPS, ukoliko bude ušao u proevropsku vladu u Srbiji, mogao da se nada prijemu u Socijalističku internacionalu. Papandreu je i lider grčke opozicione stranke PASOK.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Papandreu je izjavio, posle sastanka sa predsednikom SPS-a Ivicom Dačićem i ministrom spoljnih poslova Luksemburga Žanom Aselbornom, da su trojica političara razmotrila mogućnosti prijema SPS-a u Socijalističku internacionalu, kao i razvitak Srbije s obzirom na "njen evropski kurs i mogućnost obrazovanja vlade koja će otvoriti put ka Evropi".

Papandreu je rekao da Evropa Srbiji nudi garancije da će podržati proces integracije u EU, kao i "evropski Balkan", što je, nažalost, Evropka unija poslednjih godina odlagala, prenela je agencija ANA.

Lider PASOK-a rekao je da je do ovog odlaganja došlo "uprkos naporima koje smo uložili u Solunu 2003. za punu integraciju Balkana u EU".

"Moramo da pokažemo snagu i sposobnost da ponovo pokrenemo ovaj proces. Kurs Srbije prema Evropi ponovo će igrati odlučujuću ulogu", rekao je Papandreu.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je Tanjugu da su centralna tema razgovora bili odnosi SPS-a i Socijalističke internacionale, koji su ovim susretom praktično obnovljeni nakon višegodišnjeg prekida.

"Posle više od deset godina, ovo su prvi razgovori na najvišem nivou između PASOK-a i SPS-a, a takođe, ovo su, posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma, prvi ozbiljni razgovori sa rukovodstvom Socijalističke internacionale o realizaciji onoga što je oduvek bio cilj SPS-a, a to je da bude član ideološki bliske organizacije i u društvu ideološki bliskih stranaka", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, delegacija SPS-a veoma je zadovoljna izraženom spremnošću da se nastavi realizacija i konkretizacija odnosa sa Socijalističkom internacionalom.

"Takođe smo razmenili i mišljenja o političkoj situaciji u Srbiji, naravno, imajući u vidu pre svega značajnu ulogu koju koalicija SPS-PUPS-JS ima na političkoj sceni Srbije", kaže on.

"Kako će se razrešiti ta politička situacija ne zavisi ni od koga van Srbije, već isključivo od političkih aktera u našoj zemlji", ukazao je Dačić. U delegaciji SPS-a su, pored Dačića, bili zamenik predsednika stranke Žarko Obradović i potpredsednik Milutin Mrkonjić.

Socijalistička internacionala proistekla je iz Druge internacionale, koja je formirana 1889. godine, a raspala se pred Prvi svetski rat 1914. godine. Internacionala je obnovljena 1923. godine, a u današnjem obliku postoji od kraja Drugog svetskog rata.

Ta međunarodna asocijacija ideološki sličnih stranaka okuplja oko 160 socijalističkih i socijaldemokratskih partija iz čitavog sveta.

Iz zemalja bivše Jugoslavije u punopravnom članstvu Socijalističke internacionale su Socijaldemokratska stranka Crne Gore, socijaldemokrati iz Slovenije, Socijaldemokratska partija Hrvatske, Socijaldemokratska partija BiH i Socijaldemokratska unija Makedonije.

Među "konsultativnim članicama" su i dve stranke iz Srbije, koje se uskoro mogu nadati punopravnom članstvu, Demokratska stranka i Socijaldemokratska partija.

Jung: Potrebne brojne promene

Ivica Dačić kaže da postoji spremnost Socijalističke internacionale da primi SPS u svoje članstvo. Međutim, poslanik nemačke Socijaldemokratske partije Johanes Jung, član spoljnopolitičkog odbora Bundestaga i dobar poznavalac prilika na Balkanu, izjavio je za program BBC-ja na srpskom jeziku da SPS mora da sprovede brojne promene pre nego što bude primljena u tu organizaciju.

Jung kaže da ta partija, između ostalog, mora javno da se izvini zbog svega što je učinila tokom 90-ih.

"Da upravo tako, iako ne treba da zaboravimo da u to vreme Miloševićevi socijalisti nisu bili najodvratnija partija u Srbiji. To su bili radikali. SPS ipak nema problem agresivnog nacionalizma koji imaju radikali. Oni moraju da se otarase ljudi koji su odgovorni za 90-e", smatra on.

"Pri tome ne mislim samo na ratove, nego i na ono što se u to vreme dešavalo u samoj Srbiji, na represiju kojoj su bili izloženi oni koji su se zalagali za mir i demokratiju. Mislim i na organizovani kriminal oko Miloševićeve porodice.", kaže on.

Johanes Jung objašnjava i šta neka stranka dobija članstvom u Socijalističkoj internacionali. "Dobija međunarodno priznanje. To je neka vrsta sertifikata da ste na dobrom putu ka socijaldemokratiji, da ste protiv represije i da odlučno podržavate demokratiju, socijalna davanja i međunarodnu saradnju", kaže on.

"Mnoge socijalističke partije iz bivših komunističkih zemalja su uspele da se iznutra reformišu i SPS-u ne bi trebalo da bude preterano teško da krene tim putem. Bivši komunisti u Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji su u tome uspeli", kaže Jung.

Ukoliko bi socijalisti ipak odlučili da uđu u vladu sa radikalima i Vojislavom Koštunicom, to bi, smatra Jung, Srbiju vratilo u 90-e i izolaciju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPS "Najželjeniji partner"

Izvor: Deutsche Welle, 23.Maj.2008

Najviši funkcioneri Socijalističke partije Srbije sastaju se u Atini sa vođom grčke opozicione socijalističke partije PASOK Jorgosom Papandreuom i ministrom spoljnih poslova Luksemburga Žanom Aselbornom.

Nastavak na Deutsche Welle...

Dačić i Papandreu: SPS bi u Internacionalu

Izvor: Mondo, 23.Maj.2008

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio tokom dana da mu je na sastanku u Atini predsednik Socijalističke internacionale Jorgos Papandreu preneo spremnost Internacionale na počne proces prijema SPS-a u tu organizaciju

Nastavak na Mondo...

Dačić i Papandreu prvi put „posle Dejtona"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2008

ATINA - Delegacija Socijalističke partije Srbije razgovarala je danas sa liderom grčkog PASOK-a i predsednikom Socijalističke internacionale Jorgosom Papandreuom o mogućnostima saradnje SPS i te međunarodne asocijacije, kao i o političkoj situaciji u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

PAPANDREU ZA VLADU DS-SPS

Izvor: Press, 23.Maj.2008

Lider PASOK-a i predsednik Socijalističke internacionale zatražio juče u Atini od Ivice Dačića da uđe u koaliciju sa DS-om..

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.