DROGU JE TREBALO DA ISTOVARE NA BALKANU: Otkriveno za koji kartel su Crnogorci ŠVERCOVALI TONE KOKAINA

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2020, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DROGU JE TREBALO DA ISTOVARE NA BALKANU: Otkriveno za koji kartel su Crnogorci ŠVERCOVALI TONE KOKAINA

Uhapšeno je još šest osoba, a istražitelji pokušavaju da otkriju kome je droga čije je odredište bilo luka Solun u Grčkoj trebalo da bude dopremljena.

Na brodu ''Aresa'', na kom je pronađeno i zaplenjeno 5,7 tona kokaina, holandska policija je otkrila i 50.000 tableta ekstazija, veliku količinu evra, dolara, ali i novčanica nekih arapskih država. Kako prenose mediji, detaljna pretraga teretnog broda i dalje traje jer se veruje da na njemu ima još skrivene droge.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Policija je lisice na ruke stavila, kako je Kurir pisao, devetorici crnogorskih državljana koji su bili članovi posade broda, a među njima je i Nikola Martinović (41), rođen u Novom Sadu. U međuvremenu, uhapšeno je još šest osoba, a istražitelji pokušavaju da otkriju kome je droga čije je odredište bilo luka Solun u Grčkoj trebalo da bude dopremljena.

- Nije zvanično saopšteno da li je utvrđeno za koga su Crnogorci prevozili drogu teretnim brodom „Aresa“, odnosno kome je trebalo da bude dostavljena u Solunu.

Prvi rezultati istrage pokazuju da su u šverc umešani karteli koje u Venecueli vode Kolumbijci Aleks Sad i Alvaro Pulido, zvani Cuči - otkrili su izvori iz istrage. Kako navode, u otkrivanje svih detalja, uključujući i finansijera ogromnog tovara, uključila se i američka DEA.

Droga velike čistoće, čija je vrednost oko 300 miliona evra, na uličnom tržištu dostigla bi iznos na više od milijardu i po. Brod ''Aresa'', na kom su bili crnogorski moreplovci, navodno je lociran i praćen tokom cele rute plovidbe duž Južne Amerike. Pri svakom ulasku i izlasku iz luke imao je posebnu opservaciju.

- Brod pun metalnog otpada, koji je zapravo služio kao paravan za kokain, isplovio je u nedelju u 16.57 sati prema Grčkoj, gde je trebalo da stigne krajem marta. Operacija obalske straže započela je praktično u ponedeljak, kada je ovaj teretnjak primećen u vodama Arube - kaže izvor i dodaje:

- Brod je presretnut u utorak u 3.47 sati, nakon čega ga je kapetan u pratnji policije odvezao do pristaništa Oranjestad, gde je policija već čekala. Istog dana pronađeno je 200 paketa sa 5,7 tona kokaina.

Istražitelji pokušavaju i da utvrde da li je kokain trebalo da bude istovaren u grčkim lukama ili je planirano da brod presretnu manja plovila, na koja bi bila prebačena droga.

- To bi pomoglo u otkrivanju krajnjeg naručioca, to jest pripadnika grupe koja je naručila kokain - dodaju oni.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.