DIM OD KANADSKIH POŽARA STIGAO DO GRČKE: Toliko je gust da je primetan njegov uticaj na jednu stvar

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jul.2023, 16:19

DIM OD KANADSKIH POŽARA STIGAO DO GRČKE: Toliko je gust da je primetan njegov uticaj na jednu stvar

Do sada je u dalekoj severnoameričkoj zemlji izgorelo više od 7,7 miliona hektara.

Dim nastao usled velikih požara u Kanadi stigao je do Jonskog mora i Krita, saopštila je Meteo služba Nacionalne opservatorije Atine.

Visoke koncentracije dima u srednjoj i gornjoj troposferi Jonskog mora i Krita vidljive su na satelitskim snimcima koje je u petak u podne napravio američki satelit NOAA-20.

To znači da je dim prešao najmanje 8.350 kilometara >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u slučaju da je išao pravolinijski od Kanade do Grčke.

Posebno vredna pažnje, prema Meteu, jeste činjenica da je dim bio toliko gust da je smanjio dolaznu sunčevu radijaciju koja je stigla do tla u delovima zapadnog Krita do 10 dosto, kao što je prikazano na grafikonu meteorološke stanice Nacionalne opservatorije Atine.

Meteo je u utorak izvestio da Kanada doživljava najgoru sezonu požara u modernoj istoriji zemlje, sa više od 7,7 miliona izgorelih hektara u prvoj polovini požarne sezone 2023.

Početkom prošlog meseca dim je stigao do Evrope, kada su naučnicu Norveškoj zabeleželi povećanu koncentraciju dima.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.