DA LI VREMENSKI HAOS IZ GRČKE STIŽE I U SRBIJU? Meteorolog otkriva kakvo nas vreme očekuje narednih dana

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Sep.2023, 18:49

DA LI VREMENSKI HAOS IZ GRČKE STIŽE I U SRBIJU? Meteorolog otkriva kakvo nas vreme očekuje narednih dana

Dobra vest je da sledi stabilizacija vremena.

Nakon letnjeg vikenda, Srbiju je zahvatilo zahlađenje, pa je početkom ove sedmice osetno svežije, na severu suvo, a u južnim i centralnim predelima sa padavinama.

Veoma snažan ciklon nalazi se nad Grčkom i jugom Balkana i ovim predelima donosi vreme nalik uraganskom. Pod uticajem ovog ciklona je i Srbija, ali u vidu snažnog severoistočnog strujanja, pri čemu struji i nešto svežija vazdušna masa. Srećom, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << snažni oblačni, padavinski i olujni sistemi u sklopu ciklona iznad Grčke neće stići do Srbije.

Istovremeno, nad zapadnom Evropom prostire se veoma snažan termički visinski greben, uz vedro i pravo letnje vreme.

U Srbiji će danas biti znatno više sunca. Na severu se očekuje potpuno sunčano, u ostalim predelima promenljivo oblačno, u južnim i istočnim predelima ponegde sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Potpuna stabilizacija vremena sledi od sutra.

Na vreme u Srbiji u narednom periodu uticaće omega bloking. Zbog veoma visokog pritiska i termičkog grebena iznad zapadne Evrope, cikloni i oblačni sistemi sa padavinama premeštaće se dosta južnije, preko Mediterana i dosta severnije preko najsevernijih predela Evrope, dok će nad većim delom kopnene Evrope biti stabilno, suvo, toplo i sunčano, na zapadu uz vrućine.

Srbija će se i dalje nalaziti između dva veoma izražena sistema, snažnog ciklona sa juga Balkana i polja visokoh pritiska sa zapada Evrope.

U Srbiji će od srede do kraja sedmice biti sunčano i toplo, odnosno prosečno toplo vreme za ovo doba godine. Dakle, ne očekuju se velike vrućine, a jutra će biti sveža, u dolinama i kotlinama sa maglom.

Maksimalna temperatura biće od 26 do 30°C, u Beogradu oko 28°C. Prosek maksimalne temperature za ovaj deo septembra je od 24 do 28°C, pojašwava meteorolog Đorđe Đurić.

Prema trenutnim prognozama, leto se neće tako lako predati.

Sledeće sedmice bi sve više jačao termički greben sa jugozapada, pa bi u Srbiji i dalje bilo sunčano i stabično, ali i veoma toplo, zbog priliva sve toplije vazdušne mase sa Mediterana.

Maksimalna temperatura kretala bi se u većem delu Srbije od 30 do 34-35°C, ali bi u većini predela bila uglavnom od 31 do 33°C.

Stabilno i pravo letnje vreme potrajalo bi najmanje do oko 18. septembra.

I pored očekivanog veoma toplog vremena, nema bojaznosti da će biti obaranja temperatunih rekorda za septembar, jer je najviša ikada temperatura u Beogradu u septembru bila daleke 1946. godine skoro 42°C.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.