Cvetković: Srbiji ne preti grčki scenario

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2012, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Srbiji ne preti grčki scenario

BEOGRAD -

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da odgovorno može da kaže da Srbiji ne preti "grčki scenario".

Cvetković je u izjavi novinarima rekao da bi ta opasnost postojala ako bi Srbija u narednih 10 godina bila u krizi većoj od ove kroz koju je već prošla i istakao da takva opasnost ne postoji.

Upitan da li vlada predviđa mere za smanjenje javnog duga, Cvetković je istakao da su takve mere u planu i da zakon predviđa određene aktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u tom pogledu i one će biti obrazložene u sledećem budžetu.

On je podsetio da je javni dug Srbije ograničen na 45 odsto BDP-a, što je znatno niže od kriterijuma za zemlje EU od 60 odsto.

Lider po visini stranih ulaganja

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da je naša zemlja lani bila regionalni lider prema visini stranih direktnih investicija koje su premašile vrednost od dve milijarde dolara.

Cvetković je rekao, na otvaranju skupa "Jugoistočna Evropa - region povoljnog poslovnog okruženja", da će "mnoge od tih investicija već u ovoj godini dati efekte u većoj proizvodnji, izvozu i zapošljavanju."

On je izrazio uverenje da će zemlje jugoistočne Evrope izazove koji ih očekuju u ovoj godini prevazići nastavkom reformi, u cilju stvaranja konkurentnijih privreda, čime će i region biti još privlačniji za investitore.

Premijer je naveo da je država u budžetu opredelila značajna sredstva za podsticaje investitorima sa ciljem da se i u ovoj godini obezbedi nesmetano finansiranje započetih projekata i privuku nova ulaganja.

Prema rečima Cvetkovića, ključ za privlačenje investicija je zaokružen regulatorni okvir i povoljan poslovni ambijent.

On je dodao da je Srbija učinila ogroman napor u domenu zakonodavstva i od jula 2008. do decembra 2011. usvojeno je više od 700 zakona.

Cvetković je ukazao i da adekvatan pravni okvir i sredstva za podsticaje nisu jedini preduslovi za privlačenje investicija i da u tom procesu veliku ulogu imaju i lokalne samouprave, jer su eliminisanje korupcije, smanjenje birokratskih procedura i efikasna administracija često presudni za odluku investitora o izboru lokacije.

"Smatram da je projekat sertifikacije opština izuzetno važan jer lokalne samouprave, usvajajući preporuke za unapređenje privrednog ambijenta, postaju konkurentnije i pružaju garanciju investitorima da će dobiti potrebne uslove za efikasno sprovođenje planiranih ulaganja", rekao je premijer.

Cvetković je naglasio i da samo kroz saradnju zemalja regiona može da se obezbedi stabilnost i dugoročni prosperitet u jugoistočnoj Evropi i napomenuo da su države regiona dobro mesto za ulaganje, što potvrđuje interesovanje velikih investitora iz Nemačke, Italije, Južne Koreje, Amerike i drugih zemalja u jeku krize.

On je ukazao i da su prema istraživanju magazina FDI Intelidžens među gradove i regione u Evropi koji imaju najveće izglede za privlačenje stranih investicija, ekonomski rast i razvoj po određenim kriterijumima svrstani Beograd, Sremska Mitrovica, Vranje, Inđija, Subotica i region Vojvodina.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.