Cipras zapošljava 4.500 medicinara i ukida participaciju

Izvor: GdeInvestirati.com, 03.Apr.2015, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras zapošljava 4.500 medicinara i ukida participaciju

ATINA - Premijer Grčke Aleksis Cipras rekao je danas da će njegova vlada ojačati javnu zdravstvenu zaštitu u zemlji unajmljivanjem 4.500 specijalizovanih radnika i ukidanjem obavezne participacije od pet evra za pregled u javnim bolnicama.

Cipras je u Ministarstvu zdravlja rekao da su u poslednjih nekoliko godina usvojene neke reforme u sklopu mera štednje koje su od Grčke zahtevali međunarodni kreditori, koje su narušile zdravstveni sistem, kao i da njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << vlada radi na njihovom ukidanju.

"Nacionalni zdravstveni sistem imao je problema pre mera štednje, ali je očigledno da su u poslednjih četiri ili pet godina, preduzete reforme i mere bile nuklearna bomba za njegove temelje", rekao je Cipras.

On je objavio da će njegova vlada ukinuti "neprihvatljivu"

participaciju od pet evra za pregled pacijenata u državnim bolnicama.

"Već radimo na ukidanju mera koje doprinose uništenju zdravstvenog sistema", rekao je Cipras, navodeći reforme u hitnoj pomoći, faramceutskoj oblasti, mentalnom zdravlju i postavljanju lekara u ruralnim oblastima.

Grčka je od 2010. zavisila od spasiličkog paketa vrednog 240 milijardi evra od Međunarodnog monetarnog fonda i partnera iz EU.

Cipras je izabran u januaru, na obećanjima da će odustati od teških uslova finansijske pomoći, koji su uključivali i veliko smanjenje javne potrošnje i povećanje poreza.

No, uprkos tome, vlada je od kada je došla na funkciju ublažila mnoga predizborna obećanja, a trenutno vodi napete pregovore sa kreditorima o novim reformama koje traže od Atine da bi joj odobrili preostalu tranšu od 7,2 milijardi evra pomoći.

Prema tekstu reformi do kojeg je došao dnevnik Fajnenšel tajms (Financial Times), Grci predlažu, između ostalog, i reformu poreskog sistema i odlučne mere protiv korupcije.

Očekuje se da nove reforme u odnosu na raniju listu donesu Grčkoj u ovoj godini između 4,7 i 6,1 milijardi evra.

Neimenovani zvaničnik grčke vlade naveo je da procureli tekst reformi predstavlja "radnu verziju" koja se koristi kao osnova u pregovorima i nije još definitivno dogovorena.

Taj zvaničnik je naglasio da mada ta radna verzija iznosi mogućnost primarnog suficita, većeg od 1,5 odsto BDP, taj mogući višak neće biti korišćen za isplatu duga.

Grčkoj rapidno ponestaje gotovina, jer ovog meseca dospeva isplata duga MMF.

Atina se nada da će dobiti bar deo preostale pomoći od kreditora, kako bi izbegla da postane nelikvidna i da bi mogla da isplati plate i penzije.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.