Cipras na jesen u Beogradu

Izvor: Danas, 11.Avg.2015, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras na jesen u Beogradu

Premijer Grčke Aleksis Cipras dolazi u prvu zvaničnu posetu Srbiju na jesen. Kako je za Danas rekao Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, predsednik grčke vlade dolazi u Beograd tokom jesenjih meseci, ali tačan datum još nije preciziran. Ivica Dačić i Aleksis Cipras su se sreli prošle nedelje na ceremoniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << otvaranja novog Sueckog kanala koju je Egipat organizovao u gradu Ismailija.

"Sreli smo se u Egiptu, rekao mi je da će na jesen doći u Beograd", ističe Ivica Dačić za Danas.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Grčke Nikolaos Kocias izjavio je pre mesec dana da će njegova zemlja podržati članstvo Kosova u međunarodnim telima kao i bezbednosnim organizacijama. Kocias je izrazio ubeđenje da će ti procesi služiti stabilnosti u regionu. Premijer Kosova Isa Mustafa je tada zahvalio šefu grčke diplomatije za podršku koju je Grčka dala u procesima učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije i integrativnim procesima u EU. Nakon sastanka sa šefom kosovske diplomatije Hašimom Tačijem, šef grčke diplomatije je rekao da to ne znači da bi Grčka mogla priznati Kosovo, već da predstavlja napor da se uspostave bolji odnosi Atine i Prištine.

"Pozvao sam Tačija da dođe u Atinu. Čekamo ga. Doneli smo odluku da otvorimo kancelariju Kosova. Naš predlog je da kancelarija može da bude gde god želite, u Solunu ili u Atini. Ali mislim da Tači više voli Atinu", rekao je ministar spoljnih poslova Grčke.

Osim toga, Kocias je obećao da će u postojećim okvirima saradnje Grčka podržavati ulazak Kosova u EU i NATO, kao i učlanjenje u ostale međunarodne organizacije, kao što su Interpol i Unesko.

Kocias je posle razgovora, na pitanje novinara da li će Grčka priznati nezavisnost Kosova, kako navode prištinski mediji, ostao nedorečen, rekavši da će Grčka pomoći Kosovu da se učlani u neke međunarodne organizacije i najavio da će Grčka otvoriti na Kosovu kancelariju za saradnju Grčke i Kosova.

Podsetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre dva dana da se "Cipras često nervira zbog njega". On je istakao da je razlika između Srbije i Grčke danas to što Srbija odlučno ide potpuno drugačijim putem nego Grčka, "kako bismo savladali krizu, jer verujem da postoji drugačiji način".

Na temu sličnosti i razlika između Srbije i Grčke u rešavanju krize koja je pogodila obe zemlje, Vučić je istakao da je Srbija jedina zemlja u jugoistočnoj Evropi koja je stvorila preduslove za konsolidaciju budžeta i obnovu privrede. "Smanjili smo penzije i plate u javnom sektoru za 10 odsto, osvojili moderne zakone kojima se stvara fleksibilno tržište rada. Imamo novi zakon o privatizaciji, stečaju, nove zakone za investicije. Ali najvažnija promena je ona u glavama ljudi. Počeli smo da menjamo mentalitet i idemo u novom pravcu. Ali za to smo prvo morali da prihvatimo da je u prošlosti mnogo toga pogrešno rađeno", kazao je Vučić.

Na opasku da izgleda da u Grčkoj birači cene neke druge recepte, Vučić je odgovorio:

"Moj prijatelj (grčki premijer Aleksis) Cipras možda to ne voli da čuje i možda se ponekad nervira i zbog mene, ali ja ću to reći jasno i glasno: Ako hoćete da prebrodite ekonomsku krizu ovih razmera, onda nema laganog i ugodnog puta, već samo teškog i doslednog. Uvereni smo da je samo tako moguć stvarni i trajni uspeh."
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cipras na jesen u Beogradu

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Avg.2015

Premijer Grčke Aleksis Cipras dolazi u prvu zvaničnu posjetu Srbiju na jesen. Kako je za Danas rekao Ivica Dačić, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova, predsjednik grčke vlade dolazi u Beograd tokom jesenjih mjeseci, ali tačan datum još nije preciziran. Ivica Dačić i Aleksis...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Dačić: Cipras na jesen dolazi u Beograd

Izvor: Akter, 11.Avg.2015

Premijer Grčke Aleksis Cipras dolazi u prvu zvaničnu posetu Beogradu na jesen, najavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, a prenosi list "Danas" u sutrašnjem izdanju..Prema Dačićevim rečima, predsednik grčke vlade dolazi u Beograd tokom jesenjih meseci, ali tačan datum još nije...

Nastavak na Akter...

Dačić: Cipras na jesen u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2015, 00:14

Premijer Grčke Aleksis Cipras dolazi u prvu zvaničnu posetu Srbiju na jesen, izjavio je za "Danas" rekao potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić...On je rekao da predsednik grčke vlade dolazi u Beograd tokom jesenjih meseci, ali tačan datum još nije preciziran..."Danas"...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dačić: Cipras na jesen u Beogradu

Izvor: Blic, 12.Avg.2015

Premijer Grčke Aleksis Cipras dolazi u prvu zvaničnu posetu Srbiju na jesen, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić...On je za list "Danas" rekao da predsednik grčke vlade dolazi u Beograd tokom jesenjih meseci, ali tačan datum još nije preciziran..."Danas"...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.