Cipras i arhiepiskop Jeronimos: Država više neće plaćati sveštenstvo

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Nov.2018, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras i arhiepiskop Jeronimos: Država više neće plaćati sveštenstvo

Grčka vlada i Grcka pravoslavna crkva, odnosno premijer Aleksis Cipras i arhiepiskop Jeronimos, postigli su danas načelni dogovor da oko 10.000 sveštenika i pomoćnog osoblja bude skinuto sa državnog budžeta, što, kako prenose mediji, otvara put ka jasnijoj podeli crkve i države.

Ovim okvirnim sporazumom predviđeno je da ti svešstenici i crkveni službenici plate ubuduće primaju iz posebnog crkvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << fonda, koji će biti subvencionisan.Sporazum predviđa i rešenje višedecenijskog spora o imovini između grčke države i crkve, jednog od najvećih vlasnika nekretnina u zemlji.

Grčki kreditori već dugo pokušavaju da uvere vladu da proda imovinu i smanji broj zaposlenih u javnom sektoru. Prema sadašnjem sistemu, plate sveštenika i zaposlenim u javnom sektoru isplaćuju se iz budžeta, što Grčku košta 200 miliona evra godišnje.

Sporazum koji su postigli Cipras i arhiiepiskop Jeronimos treba da potvrdi vlada, a zatim parlament i crkva. Udruženje grčkih sveštenika, međutim, već je najavilo da će se suprotstaviti svakom pokušaju ukidanja statusa državnih službenika.

Pratite nas na našem Instagram profilu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Cipras i Jeronimos: Država više neće plaćati sveštenstvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2018

Grčka vlada i Grcka pravoslavna crkva, odnosno premijer Aleksis Cipras i arhiepiskop Jeronimos, postigli su danas načelni dogovor da oko 10.000 sveštenika i pomoćnog osoblja bude skinuto sa državnog budžeta, što, kako prenose mediji, otvara put ka jasnijoj podeli crkve i države...Ovim okvirnim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.