Cipras: Stigli smo do minskog polja

Izvor: Deutsche Welle, 11.Jul.2015, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras: Stigli smo do minskog polja

Grčki parlament je usvojio predlog premijera Ciprasa kao osnov za pregovore o novom programu finansijske pomoći. Premijer tvrdi da mu je odluka parlamenta dala jak mandat da dovrši pregovore s kreditorima.

Grčki parlament je podržao prijedlog kojim se prihvata da se ponuda međunarodnih kreditora – Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) – koristi kao osnov za pregovore o novom programu pomoći, čime je iz Atine poslat pozitivan >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << signal za budućnost Grčke u evrozoni. U saopštenju koje je izdao noćas, grčki premijer Aleksis Cipras kaže da mu je podrška Parlamenta dala „jak mandat da dovrši pregovore, te postigne ekonomski i socijalno održiv i fer sporazum“.

„Sada je prioritet pozitivan ishod pregovora. Sve drugo doći će u svoje vreme“, izjavio je Cipras. Pre samog glasanja u Parlamentu, Premijer se obratio poslanicima naglasivši da je „njihova nacionalna dužnost da održe ljude na životu“. „Uspećemo ne samo da ostanemo u Evropi, već i da živimo kao ostali stanovnici Evropske unije, sa ponosom“, rekao je Cipras.

Neslaganje u redovima Sirize

Premijer je priznao da je predlog poverilaca „daleko od obećanja“ protiv mera štednje, koja je on dao tokom predizborne kampanje, ali je dodao da je taj predlog ipak za nijansu bolji od onog koji su kreditori nudili pre referenduma u Grčkoj. „Sada imam osećaj da smo dosegli demarkacionu liniju. Stigli smo do minskog polja i nemam pravo da ovo odbacim ili skrivam to od grčkog naroda“, rekao je Tsipras.

Međutim, glasanje u Parlamentu pokazalo je i da u njegovoj stranci ima onih koji se ne slažu sa najnovijim predlogom, pa ih je čak osam bilo suzdržano, a dva poslanika iz Ciprasovih redova bila su protiv predloga. Najmanje sedam poslanika levičarske Sirize nisu ni prisustvovala sednici, među njima i bivši ministar finansija Janis Varufakis, pa se mogu naslutiti nove poteškoće u Ciprasovoj koalicionoj Vladi.

Pozitivne procene EU i MMF

Izvori u Evropskoj uniji tvrde da su zvaničnici EU i MMF vladama zemalja članica evrozone dali pozitivnu procenu o poslednjem zahtevu Grčke za treći krug finansijske pomoći. Ukoliko taj zahtjev bude odobren, Atini će biti ponuđeno 53,5 milijarde evra, u paketu sa određenim olakšicama za otplatu duga, u obliku trogodišnjeg kreditnog aranžmana. Novi program bi prerasporedio 7,2 milijarde evra koje su ostale iz prošlog paketa pomoći Grčkoj, što je bio kamen spoticanja u pregovorima nakon što je Ciprasova partija preuzela vlast.

Francuski predsednik Fransoa Oland, ključni Ciprasov saveznik u skoro pola godine dugim pregovorima, pozdravio je poslednji grčki predlog i ocenio ga „ozbiljnim i mogućim“. Šef evrogrupe, holandski ministar finansija Jeron Dajselblum, opisao je grčki predlog kao „temeljan dokument“, ali je odbio dalje komentare. Drugačiji su tonovi iz berlinskog Ministarstva finansija kojim upravlja Volfgang Šojble. Njegov portparol je rekao da „nije dovoljno predstaviti junski predlog u novom pakovanju“.

Odluka bi, u svakom slučaju, trebalo da padne u nedelju, kada će zasedati zvaničnici Evropske unije kako bi odlučili da li Grčkoj treba odobriti novi program pomoći koji bi. Taj program bi, kako je rekao Cipras, omogućio grčkoj ekonomiji da „prodiše“ nakon više od pet godina borbe sa merama štednje.

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.