Cipras: Referendum o predlogu kreditora 5. jula

Izvor: Press, 27.Jun.2015, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras: Referendum o predlogu kreditora 5. jula

Grčki premijer Aleksis Cipras, izjavio je večeras da će u Grčkoj 5. jula biti održan referendum o tome da li Grčka treba da prihvati ili odbaci predlog međunarodnih kreditora.
       "Ovi predlozi, kojima se krši evropsko pravo i osnovno pravo na rad, jednakost i dostojanstvo, pokazuju da namera nekih od partnera i institucija nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << bila održiv sporazum za sve strane, već možda ponižavanje celog jednog naroda", rekao je Cipras tokom večerašnjeg obraćanja naciji koje je prenosila televizija, navodi Rojters. Cipras je to rekao samo nekoliko sati po povratku iz Brisela gde su evropski i kreditori Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Grčkoj ponudili sporazum koji je grčka Vlada odbacila kao neodgovarajući. Zvanična Atina će zbog održavanja referenduma na nekoliko dana zatražiti produženje roka za vraćanje duga koji ističe 30. juna. Na referendumu će Grci odlučiti da li će prihvatiti uslove koje nude kreditori - Medunarodni monetarni fond, Evropska unija i Evropska centralna banka. Ukoliko Grci glasaju protiv predloga, Grcka će najverovatnije izaći iz evrozone, prenosi BBC. Prema predlogu kreditora, čiji su delovi juče procurili u javnost, poverioci su predložili Grčkoj produžetak od pet meseci finansijske pomoci u okviru kojeg paket pomoci od 12 milijardi evra koji bi bio isplaćen u četiri dela, do novembra. Grčka vlada je potvrdila detalje tog dokumenta navodeći da predlog predviđa hitnu isplatu 1,8 milijardi evra, uz mere Vlade Grcke koje bi odobrila njena skupština, kako bi država izbegla bankrot u utorak, 30. juna, kada treba da plati ratu duga MMF-u od 1,5 milijardi evra. Ostatak od 12 milijardi evra bi se isplaćivao zavisno od sprovođenja reformi u Grčkoj.
Nemački vicekancelar podržava grčki referendum
      Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel, izjavio je  da predlog vlade u Atini za raspisivanje referenduma o zahtevanim strogim merama štednje ne treba odbaciti, ali da je bitno da Grci imaju jasno pitanje o čemu se glasa. U intervjuu radiju Dojčlandfunk, Gabrijel rekao će takav referendum imati smisla samo ako Grci dobiju priliku da glasaju o ponudi Evropske unije za pružanje pomoć u zamenu za sprovođenje reformi. "Bilo bi pametno ne odbaciti ovaj predlog gospodina Ciprasa i reći "to je samo trik"... Ali, potrebno je da pitanje bude jasno formulisano...tako da to onda ima smisla", rekao je nemački vicekancelar, a prenosi Rojters. Ovaj iznenadni poziv označio je dramatičan preokret u petomesečnim pregovorima između Grčke i njenih kreditora, gurajući osiromašenu naciju, kako ocenjuje Rojters, u nepoznate vode i rizikujući bankrot i kontrolu kapitala, pošto je nada u pogledu  postizanja dogovora o finansijskoj pomoći izbledela. Gabrijel, koji je takođe ministar ekonomije i šef Socijaldemokratske partije levog centra (SPD), podsetio je da je prethodna grčka vlada na čelu sa Jorgosom Papandreuom zatražila referendum 2011. u nastojanju da dobije podršku za sporazum koji je njegova vlada postigla s kreditorima i da je zbog toga izgubio vlast. Nemački vicekancelar je dodao da još ne zna da li su detalji sporazuma o kojem će grčki narod glasati razrađeni "(Ali), referendum bi imao smisla samo ako se na glasanje stavi predlog koji je Evropa ponudila. A Evropa Grčkoj nudi mnogo", zaključio je. Prema njegovim rečima, bilo bi neprihvatljivo da Cipras želi da mu  Evropska unija  pošalje 20 ili 30 milijardi evra spasilačkih sredstava bez ikakvih uslova. "Zato on mora da pita svoj narod da li želi spasilački fond, dvocifren iznos milijardi  evra, u zamenu za sprovođenje određenih mera koje će dovesti do oporavka Grčke korak po korak", rekao je Zigmar Gabrijel.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.