Češka tera Grčku iz evrozone

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jan.2012, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka "tera" Grčku iz evrozone

Guverner Češke narodne banke Miroslav Singer ocenio je da je jedino rešenje za Grčku da ode iz evrozone, vrati se drahmi i devalvira svoju nacionalnu valutu. Singer je takođe ocenio da Evropa gubi suviše vremena rešavajući problem Grčke, istakavši da je on nerešiv.

"Evropa dve godine rešava Grčku, dakle dva odsto svoje privrede. Na šta bi ličila Češka kada bi poslednje dve godine rešavali zaduženje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << gradova veličine Kladna ili Domažlica?", rekao je Singer češkom privrednom listu.

Po oceni guvernera češke centralne banke, inače vrlo bliskog po pogledima evroskeptičnom predsedniku Vaclavu Klausu, kada bi političari Evropske unije prestali da se bave Grčkom imali bi vremena za važnije probleme.

"Slučaj Grčke ne može da se reši drugačije nego njenim izlaskom iz evrozone i devalvacijom nacionalne monete koja bi usledila. Jedina druga varijanta jeste da se Grčkoj daju velika sredstva iz evropskih strukturnih fondova, što Evropa za sada ne želi", rekao je Singer.

Guverner ČNB je ocenio da je pomoć Međunarodnog monetarnog fonda bila kod dužnika u evrozoni efikasna samo u slučaju Irske i ukazao da Evropa zahteva od Češke neprimereno veliki udeo u pozajmici za MMF, koji bi onda od tog novca pružao pomoć zaduženim državama u evrozoni.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.