Cena evropskih milijardi

Izvor: Politika, 03.Maj.2010, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena evropskih milijardi

Za Grčku 120 milijardi kredita znače ne samo štednju, već i - menjanje navika

Atina, 3. maja – Za Grčku je 2. maj prekretnica, istorijski dan od koga će, kako je to izjavio premijer Jorgos Papandreu, ne samo drastično štedeti, nego - menjati navike... U opušten, lagodan mediteranski način života, sa 120 milijardi evra stranih kredita, ulaze i žestoka pravila evropskih bankara, nove radne, penzijske, socijalne i poreske norme....Zakonske odredbe >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kojih dosad nije bilo i koje će, vremenom, naciju primorati da prihvati činjenicu da za sve što je drugačije od ostalog sveta, odgovor ne može uvek biti: „Lagano, ovo je Grčka!”

Rok koji su dali EU i MMF nije predugačak: ove godine Atini sleduje 45 milijardi kredita da bi platila dugovanja, u naredne dve godine još 65 milijardi, s tim da se sve vrati i podmiri za pet godina. Za ovakvu pozajmicu, koja treba da omogući da se deficit u budžetu smanji sa 13,7 na 2,6 odsto u 2014. godini, Grčka mora da primeni drakonske mere štednje kakve, kako je to rekao premijer Papandreu, „zemlja nije videla u svojoj novijoj istoriji, ali bez kojih ne bi moglo da se spreči bankrotstvo zemlje”.

„To traži velike žrtve jer se radi o izboru između kolapsa i spasavanja, između velikih žrtvi i sprovođenja ambicioznog i teškog trogodišnjeg programa fiskalne konsolidacije, programa strukturalnih reformi i doticanja apsolutnog dna”, izjavio je premijer u obraćanju naciji.

U nedelju, 2. maja u podne, ulice i kafane bile su prazne jer su svi Grci čekali saopštenje: paket mera za spasavanje grčke ekonomije uključuje povećanje PDV sa 21 na 23 odsto, povećanje akciza na gorivo, alkohol i duvan za još 10 odsto. Ukida se 13. i 14. plata za zaposlene u javnom sektoru koji imaju primanja preko tri hiljade evra. Za sve ostale, taj bonus se smanjuje na 200 evra za Uskrs, regres za letovanje i 500 evra za Božić. Međutim, primanja zaposlenih u javnom sektoru se smanjuju za dodatnih 8 odsto i to posle već učinjenog smanjenja od 30 procenata. Penzioneri koji mesečno dobijaju preko 2.500 evra ostaju bez bonusa, dok oni sa nižim penzijama dobijaju po 200 evra za Uskrs, regres i 400 evra za Božić. Očigledno, u ovu kategoriju, bar za sada, vlada nije smela da dira do kraja jer je sigurno da bi to dovelo do ozbiljnih socijalnih nemira. I ovako, problema i protesta je na pretek!

Iz tih razloga, odlučeno je da se 13. i 14. plata ostave zaposlenima u privatnom sektoru pod uslovom da imaju primanja koja ne prelaze 2.500 evra. U spisku od 56 mera kojima u Grčkoj treba promeniti stare navike jeste iporast poreza na luksuz, na kocku, na nekretnine, of-šor kompanije... Na tri duge godine zamrzava se rast penzija, ličnih dohodaka, jednostavno - steže se kaiš i od tih pravila, kako je to poručio ministar finansija Jorgos Papakonstantinu - nema odstupanja. Jednostavno, Grčka, iako izgleda da Grci misle drugačije - nema izbora!

Opozicija je ogorčena! Premijera optužuju za sve moguće grehe: konzervativna Nova demokratija, koja je na vlasti bila od 2004. do 2009. godine, politiku Papandreua naziva „Vaterloom jer je pokazao da nije u stanju da ispuni obećanja koja je dao naciji - da će se Grčka sopstvenim snagama izvući iz krize!”

Komunisti su najglasniji i tvrde da su varvarske mere za kojim je posegnula vlada posledica laži na kojima se sve zasnivalo. Komunisti pozivaju na otpor, suprotstavljanje vladinim merama restriktivne politike.

Poziv je urodio plodom mada, u trenutku kada se Grčka izvlači sa dna, štrajkovi koji su u toku izgledaju prosto - neverovatno! Ali, istinito. Prvi maj Grci su tradicionalno proveli na demonstracijama. Došlo je čak i do žestokih sukoba sa policijom što je objašnjeno narastanjem nezadovoljstva zbog „stezanja kaiša” čime zemlji treba da se obezbedi 24 milijardi evra uštede. Šta onda treba očekivati narednih dana!?

Zaposleni u državnom sektoru su već u 48-časovnom štrajku. Njihovo objašnjenje jeste da će sa novim merama štednje, umesto 13. i 14. plate, deo njih dobiti samo 1.000 evra bonusa. Oni koji imaju minimalac od 800 evra, zbog zamrzavanja plata i njihovog smanjenja, izgubiće godišnje 600 evra, a oni čija je plata 2.500 evra, biće uskraćeni za 4.000 evra godišnje. Upravo zato oni su za 4. maj, kada se u Parlamentu usvaja novi zakon o štednji, najavili proteste na Trgu Sintagma.

Pridružili su im se i učitelji, a u sredu 5. maja, Grčka stupa u generalni štrajk čime će oba sindikata radnika, koji obuhvataju preko milion zaposlenih, ponovo paralisati zemlju... Na ulice će, kako se očekuje, izaći hiljade ljudi, veliki gradovi ostaće bez gradskog transporta, zemlja bez pomorskog i vazdušnog saobraćaja, bez carinika - zatvorenih granica...

Šta misli ostali svet,posebno Brisel - Grke kao da malo zanima, kao da ih - ne dodiruje!

Jasmina Pavlović-Stamenić

[objavljeno: 03/05/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.