Carigradska patrijaršija donela odluku da dopusti sveštenicima da stupaju u drugi brak

Izvor: Vostok.rs, 05.Sep.2018, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Carigradska patrijaršija donela odluku da dopusti sveštenicima da stupaju u drugi brak

Sveti arhijerejski sabor Carigradske patrijaršije doneo je istorijsku odluku da dopusti pravoslavnim sveštenicima da stupaju u drugi brak.

Kako saopštava grčka verska agencija „Romfea“, ova mogućnost je ostavljena samo sveštenicima čije supruge su preminule ili su ih napustile.


U obrazloženju odluke se ističe da to ne neće značiti da sveštenici mogu tek tako da napuštaju svoje supruge i stupaju u novi brak sa drugom ženom.


Sveta tajna braka, koju je po jevanđelju ustanovio sam Gospod Isus Hristos svojim prisustvom na svadbi u Kani Galilejskoj, u drugom pokušaju će za sveštenike biti mnogo jednostavnija, a ceremonija drugačija. Svaki zahtev za drugi sveštenički brak nadležni episkop će posebno razmatrati kako bi se sprečile moguće zloupotrebe, prenosi Politika.


U narednim danima carigradski patrijarh Vartolomej će uputiti pismo nadležnim episkopima sa detaljnim instrukcija kako da postupaju u ovakvim slučajevima. Reč je o odluci bez presedana za pravoslavni svet, koja će za sada važiti samo za klirike Vaseljenske patrijaršije, jer crkveni kanoni i Pravila svetih apostola striktno zabranjuju drugi brak za sveštenike.

S druge strane, kako su saopštili sveštenici Ruske pravoslavne crkve za RIA Novosti, odluka Carigradske patrijaršije da dozvoli ponovno sklapanje braka za svoje sveštenstvo je suprotstavljena crkvenim kanonima i uspostavljenoj praksi, te da će biti osporena u čitavom pravoslavnom svetu.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.