CG: Novinarstvo rizična profesija

Izvor: B92, 05.Jun.2012, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Novinarstvo rizična profesija

Podgorica -- Na spisku država u kojima je opasno baviti se novinarskom profesijom, kako procenjuje Savet Evrope, našla se i - Crna Gora.

"Novinarstvo je opasna profesija i u Evropi, gde ima registrovanih fizičkih napada na predstavnike medija, u Azerbejdžanu, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Italiji, Letoniji, Moldaviji, Crnoj Gori, Rumuniji i Rusiji, ali nije bilo ubijenih novinara", saopštio je u Savet Evrope.

"Do sada, nema ubijenih novinara u 47 država članica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SE u 2012. Iskreno se nadam da će, za razliku od prethodnih, tako i ostati do kraja godine", kazao je komesar SE za ljudska prava Nils Muižnieks.

U izveštaju komesara za ljudska prava SE se ističe da je prvi korak evropskih vlada da "tretiraju nasilje nad novinarima kao napade na demokratiju".

"Vlade treba da tretiraju nasilje nad novinarima sa najvećom ozbiljnošću, jer je cilj takvih napada zadiranje u srž naših demokratija", ocenio je Muižnieks.

Ovakvim stavom on se priključio mnogobrojnim evropskim zvaničnicima koji upozoravaju da su medijske slobode jedan od uslova otvaranja pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom.

Ubistvo glavnog i odgovornog urednika "Dana" Duška Jovanovića, nerasvetljeno i posle osam godina, fizički napadi na sedam novinara, uništavanje imovine medija, pretnje i "upozorenja", razlozi su i za kategoričan stav ambasadora EU u Crnoj Gori Leopolda Maurera, da crnogorska vlast mora temeljno da istraži i procesuira sve slučajeve nasilja nad novinarima i da počinioce privede pravdi.

U izveštaju Saveta Evrope se naglašava da "fizički napadi i pretnje nasiljem ili ugrožavanjem novinara i članova njihovih porodica predstavljaju ekstremnu formu cenzure".

"Čak iako vlade ne primenjuju "staromodnu" cenzuru - skrining i filtriranje novinarskih sadržaja, u cenzuru se može uvrstiti nepreduzimanje dovoljno koraka u borbi protiv nasilja nad novinarima", navodi se u izveštaju komesara za ljudska prava.

Nekažnjavanje, kako se podvlači, podstiče ponavljanje, što može biti izuzetno štetno na slobodu novinarskog izražavanja.

U martu je peticija za slobodu govora sa više od 200 potpisa novinara, studenata, profesora, predstavnika nevladinog sektora i građana poslata na adresu Evropske unije, a povodom napada na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić.

U peticiji je navedeno da novinari već godinama žive i rade u okruženju u kome su lake mete i gde za napade na slobodu govora niko ne snosi odgovornost.

Crnogorski novinari koji su bili meta napada i najveći broj njihovih kolega smatraju da vlast i nadležni organi ne samo da nisu pokušali da sprovedu temeljne istrage kako bi se otkrili nalogodavci i počinioci ovih napada, već su učinili sve da se istrage obesmisle a pravi krivci nikad ne uhvate.

Buni se civilni sektor

Predstavnici civilnog sektora u radnim grupama za pregovore sa EU najavili su da će razmotriti dalje učešće u tim telima ukoliko im se ne omogući sloboda govora.

Član radne grupe za poglavlje 23 Boris Marić kazao je da će podneti amandmane na poslovnik o njenom radu, a iz Sekretarijata je u utorak odgovoreno da predstavnici NVO mogu, kao i do sada, davati izjave i komentare u vezi sa procesom pregovora, ali ne i o dokumentima koji se razmatraju na sednicama i diskusijama koje se vode unutar radne grupe.

Iz Sekretarijata podsećaju da je poslovnik o radu radne grupe za poglavlje 24 usvojen jednoglasno.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.