Izvor: B92, 21.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blic: Srbija izvoznik HIV-a

Beograd -- Međunarodni naučni tim utvrdio je da je Srbija među četiri glavna "izvoznika" virusa HIV, pored Grčke, Portugala i Španije, piše list "Blic".

Vođa istraživanja, profesor Dimitrios Paraskevis sa Atinskog univerziteta, kaže za "Blic" da je svestan da takve tvrdnje stvaraju loš imidž o Srbiji, ali da je isključivo reč o odnosu broja "izvezenih" i "uvezenih" slučajeva inficiranja i da to ne znači da je ijedna od tih zemalja leglo zaraze.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Da sam imao lošu nameru, ne bi u vrhu rizičnih bila i moja zemlja, Grčka", rekao je on.

Rejting zemlje kao "izvoznika" virusa ne znači da je ona opasna, niti da ima veliki broj zaraženih, već samo izražava pravce prenošenja virusa - ističe Paraskevis.

Doktorka Maja Stanojević sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, koautorka studije, napominje da to nikako ne znači da je Srbija izvor epidemije.

"Nije nam bio cilj da upiremo prstom u određena geografska područja, nego samo da istražimo puteve kretanja virusa HIV", rekla je Stanojevićeva i napomenula da po broju slučajeva, Srbija daleko zaostaje za mnogim drugim zemljama u Evropi.

Prema njenim rečima, u ovom evropskom projektu, sličnom onome koji je rađen za ptičji grip, ispitivalo se migriranje virusa genetskom analizom njegove varijabilnosti.

"Što se tiče Srbije, to je rađeno na materijalu uzetom od 44 pacijenta", precizira Stanojevićeva.

Paraskevis navodi da za razliku od tri druge zemlje, koje su popularne kod turista i gde su upravo turisti prenosioci virusa, u Srbiji su to njeni stanovnici, koji pri putovanju u druge zemlje "izvoze" virus.

On precizira da je naučni tim na ukupno 1.347 slučajeva iz 17 zemalja analizirao odnos broja zemalja u koje je virus prenet i broja zemalja iz kojih je stigao.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.