Bivši grčki ministar odbrane uhapšen uoči izbora

Izvor: Southeast European Times, 21.Apr.2012, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši grčki ministar odbrane uhapšen uoči izbora

Potonuo zbog ugovora o podmornicama i vile koju nije prijavio, Akis Cohacopulos se izjasnio nevinim.

21/04/2012

Endi Dabilis za Southeast European Times iz Atine -- 21.4.2012.

Akis Cohacopulos, bivši grčki ministar odbrane, delovao je pomalo iznenađeno dok je u pratnji policije izlazio iz svoje klasične vile vredne 1,4 miliona evra, na ekskluzivno šetalište odmah ispod Akropolja.

„Nisam ovo očekivao”, rekao je on dok su ga odvodili u >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << pritvor zbog optužbi za pranje novca, povezanih sa vojnim ugovorima i podmićivanjem.

A, nisu ni Grci -- slomljeni smanjenjem plata i penzija i povećanjem poreza, besni zbog mera štednje usmerenih na oživljavanje zamrle ekonomije zemlje i naviknuti na to da su političari i bogata grčka elita iznad zakona -- dok su posmatrali prvo pokretanje sudskog postupka protiv jedne istaknute političke ličnosti zbog korupcije. Optužbe su potresle Grčku, zajedno sa navodima o tome kako je državni zvaničnik živeo razuzdano i na visokoj nozi. Tužioci kažu da je Cohacopulos znao da potroši i po 38.000 evra dnevno i da je izvor svog bogatstva skrivao preko dobro razrađenih šema, koje su uključivale ofšor firme.

Pa ipak, do njegovog hapšenja na kraju je doveo njegov propust da prijavi kuću -- koja je bila na ime njegove supruge -- u imovinskoj izjavi, uprkos tome što su se dve godine pojavljivali dokazi koji su ga povezivali sa raznim skandalima. Tužioci su izneli optužbe u izveštaju na 103 strane, u kojem se navodi da je on koristio svoj položaj i uzeo čak 47 miliona evra „ispod stola“ za vojne nabavke.

Dok Grci, opterećeni problemima, izražavaju entuzijazam, i dalje se sumnja da će Cohacopulos, 72, zaista ostati u zatvoru. On je u ćeliji koja je rezervisana za osobe osumnjičene za finansijski kriminal, što je bolji smeštaj od drugih. Dozvoljeno mu je i da donese sopstvenu posteljinu.

Ostaje pitanje da li je njegovo hapšenje znak da je Grčka ozbiljna u pogledu slamanja zloglasnih nivoa korupcije ili je to predizborni trik. Poljuljane vodeće političke stranke, socijalistički PASOK u čijem je osnivanju učestvovao 1974. godine, i njen ljuti neprijatelj konzervativna Nova demokratija, dele vlast u klimavoj mešovitoj vladi, do izbora 6. maja.

Neki se pitaju da li su ga iskoristili kao žrtveno jagnje: Cohacopulos je na kraju ipak proveo Uskrs u pritvoru. Da li je to korak osmišljen da bi se skrenula pažnja sa mera štednje koje su uveli? Stranke padaju u anketama i, mada se očekuje da će opet završiti kao prva i druga, sa tim što bi Nova demokratija prednjačila, njihov kombinovani nivo podrške od 40 odsto pao je sa više od 80 odsto tokom poslednjih izbora 2009. godine. Na njima je pobedio bivši lider PASOK Jorgos Papandreu, koji je podneo ostavku pre pet meseci, suočen sa neprestanim protestima, neredima i štrajkovima protiv mera štednje.

„Oni su se samo setili da pre izbora uhapse staromodnog političara kako bi pokazali da su rešeni da odgovorne za krizu privedu pravdi”, rekao je Jorgos Cogopulos, istraživački saradnik Helenske fondacije za evropsku i spoljnu politiku u Atini. On je za SETimes izjavio: „Oni pokušavaju da stvore percepciju da se grčka pravda menja, ali niko u to ne veruje”.

Cohacopoulos je dugo bio na meti javnog gneva i našao se na udaru kritika grčkih medija zbog svoje raskošne svadbe u Parizu 2004. godine, koja je organizovana u hotelu Four Seasons, kako bi gosti mogli da uživaju u pogledu na Ajfelov toranj. Njegovo hapšenje je usledilo puno kasnije, ali je on porekao sve optužbe na svoj račun u televizijskim intervjuima posle preporuke parlamentarnog odbora date prošle godine. Članovi odbora pozvali su na pokretanje istrage protiv njega zbog navodnih kriminalnih radnji, u vezi sa ugovorom o kupovini nemačkih podmornica, za koje se ispostavilo da su neispravne.

On je bio ministar odbrane 1996-2001 i rekao je sudiji na saslušanju u ponedeljak (16. aprila) da nije učinio ništa nezakonito, dok su njegovi advokati rekli da su ugovore, uključujući one za rakete u sklopu druge nabavke, odobrili Državni savet za spoljne poslove i odbranu (KISEA) i bivši premijeri Kostas Simitis i Jorgos Papandreu.

List Katimerini izvestio je da je on u prvih osam sati svedočenja i ispitivanja na zatvorenoj raspravi više puta tvrdio da ne zna za ofšor firme i rekao: „Nikada nisam prihvatio poklone, niti bilo koju vrstu razmene iz bilo kog razloga tokom moje političke karijere i mojih ministarskih mandata”.

Tužiteljke Evgenija Kivelou i Eleni Siskou rekle su da su transakcije bile prikrivene uz pomoć bliskih saradnika, koji su vodili tri ofšor kompanije za skrivanje novca, od kojeg je deo iskorišćen za kupovinu nekretnina i imovine bivšeg ministra. U izveštaju su navedene sve transakcije, uključujući imena finansijskih institucija, a tvrdi se da je mito za ugovor o podmornicama iznosio skoro 8 miliona evra. Za nabavku raketa iznosio je još 13,56 miliona.

Marios Evriveavis, profesor Međunarodnih odnosa na Univerzitetu Panteon u Atini, kaže da Cohacopulos nije jedini političar koji uzima novac. „Puno ministara odbrane pre njega i puno drugih ministara radilo je istu stvar”, rekao je on za SETimes. On je dodao da je cilj hapšenja da se ublaži gnev javnosti. „Žrtvujući ga, oni (Nova demokratija i PASOK) predstavljaju sebe kao moralne i etičke stranke, a to nije slučaj. On izvlači deblji kraj, jer ne bi trebalo da bude sam u zatvoru.”

Uhapšene su još četiri osobe osumnjičene u vezi sa mrežom pranja novca, Cohacopulosov rođak Nikolaos Zigras, takođe bivši ministar; Jorgos Sahpacides, biznismen povezan sa ofšor kompanijama; Efrosini Lambropolu, računovođa firmi; i Asterios Ekonomidis, direktor jedne od ofšor kompanija. Tužioci su rekli da je bilo umešano najmanje 14 osoba.

Cohacopulosova ćerka Areti porekla je izveštaje medija da su u njenom domu pronađene zlatne poluge, ali je rekla da je policija zaplenila deset komada zlatnih listića, težine po 99 grama, kao i devet zlatnih novčića iz 1935, za koje je rekla da ih je nasledila od dede. Gnev je toliko rasprostranjen u zemlji, u kojoj mnogi političari strahuju od pojavljivanja u javnosti -- čak i tokom kratke kampanje -- iz straha da će biti napadnuti, da je Cohacopulosova supruga, dok je napuštala sud, bila zasuta uvredama, kao što su „kurva” i „kradljivica”.

Antonis Klapsis, šef istraživanja Demokratskog instituta Kostas Karamanlis, zvaničnog tink-tenka Nove demokratije, rekao je za SETimes da „javno mnjenje vrši pritisak da se korumpirani ljudi privedu pravdi. Ovo je možda deo iskrene kampanje protiv korupcije; ovo je više od predstave”. On je međutim priznao da je to “vezano za predstojeće izbore i oni (vlada) će to predstaviti kao trijumf. Možda nije, ali je nešto što se nikada ranije nije dogodilo”.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.