Beogradska berza: Ne osećamo grčku krizu

Izvor: Kamatica.com, 09.Jul.2015, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradska berza: Ne osećamo grčku krizu

Glavni analitičar Beogradske berze Miroljub Ristić izjavio je danas da najnovija dešavanja u Grčkoj nisu imala značajan uticaj na poslovanje berze, već je niska likvidnost posledica nepoverenja globalnih investitora u tržišta Jugoistočne Evrope.

"Niska likvidost, koja predstavlja najveći izazov u trgovanju na srpskom tržištu kapitala već duže vreme je posledica nepoverenja globalnih investitora u tržišta Jugoistočne Evrope", rekao je Ristić Tanjugu.

Direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Kamatica.com << sektora za razvoj u Vajs brokeru Nenad Gujaničić izjavio je da poslednjih sedam nedelja akcije na Beogradskoj berzi beleže silazni trend koji je, kako je rekao, posledica delovanja nekoliko faktora, ali smatra da ima uticaja i grčke krize.

Glavni činioci aktuelnog silaznog trenda su, naveo je Gujaničić, uobičajeno niža investiciona aktivnost u letnjim mesecima, činjenica da su pojedine hartije pale usled bitnih dogadjaja usvojenih na skupštinama akcionara u junu i uticaj grčke krize.

On je Tanjugu rekao da se indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, spustio više od 10 odsto od sredine maja i trenutno se nalazi nekoliko procenata u minusu od početka godine.

"Globalni faktori itekako utiču na domaće tržište kapitala, premda je ono marginalno u svetskim okvirima, a takodje ima malu ulogu u domaćem finansijskom sistemu", istakao je Gujaničić.

Na domaćoj berzi strani portfeljni investitori imaju veliko učešće i svaki jači poremećaj na svetskom tržištu reflektuje se u Srbiji kroz njihovu smanjenu aktivnost na Belexu, zaključio je Gujaničić.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Kamatica.com...






Povezane vesti

Beogradska berza: Ne osećamo grčku krizu

Izvor: Blic, 09.Jul.2015

Glavni analitičar Beogradske berze Miroljub Ristić izjavio je danas da najnovija dešavanja u Grčkoj nisu imala značajan uticaj na poslovanje berze, već je niska likvidnost posledica nepoverenja globalnih investitora u tržišta Jugoistočne Evrope... - Niska likvidost, koja predstavlja najveći...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kamatica.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kamatica.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.