BLOKADA Banke u Grčkoj zatvorene cele nedelje

Izvor: Blic, 29.Jun.2015, 07:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BLOKADA Banke u Grčkoj zatvorene cele nedelje

U Grčkoj je jutros potvrđeno da će banke biti zatvorene cele nedelje. Atinska berza biće takođe zatvorena danas, a Grci će sa bankomata moći da podignu do 60 evra dnevno. Građani su sinoć formirali redove na benzinskim stanicama i ispred bankomata u kojima je još bilo gotovine.

Banke će biti zatvorena do 6. jula, dan posle raspisanog referenduma, uz limit od 60 evra koliko građani mogu dnevno da podignu sa bankomata, što se ne odnosi na strane turiste koji će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izuzeti od ograničenja, objavljeno je u službenom glasilu Grčke vlade, prenela je agencija AFP.

Grčka je do utorka, 30. juna dužna da plati 1,6 milijardi evra Međunarodnom monetarnom fondu, a to je ujedno i dan kada ističe rok za postizanje sporazuma sa kreditorima.

I grčki premijer Aleksis Cipras potvrdio je da će u ponedeljak banke u Grčkoj ostati zatvorene i najavio kontrolu kapitala.

On je najavio da će biti sprovedena kontrola kapitala, pošto su Grci na njegov iznenadni poziv na referendum o ponudi kreditora odgovorili povlačenjem novca iz banaka.

Uredba o kontroli kapitala, objavljenoj u Glasniku, predviđa niz naloženih mera finansijskim institucija u trajanju od 28. juna do 6. jula što je potpisao je predsednik Prokopis Pavlopulos i premijer Alekis Cipras.

"Izuzetno hitne i nepredviđene potrebe da se zaštiti grčki finansijski sistem i grčka ekonomija zbog nedostatka likvidnosti uzrokovane odlukom Evrogrupe od 27. juna da odbije produženje ugovora o dugu sa Grčkom", navodi se u Uredbi, navodi AFP.

Cipras je optužio evropske partnere i Evropsku centralnu banku da vrše pritisak na Grčku, ali je rekao da neće odustatai od plana da naredne nedelje održi referendum.

"Odbijanje zahteva grčke vlade za kratko produženje programa je čin bez presedana prema evropskim standardima, koji dovodi u pitanje pravo suverenog naroda da odlučuje", rekao je Cipras u televizijskom obraćanju naciji.

"Ta odluka dovela je do toga da ECB danas ograniči likvidnost grčkih banaka i primora grčku Centralna banka da predloži pauzu u njihovom radu i restrikcije na povlačenje novca", poručio je Cipras.

Grčki Savet za finansijsku stabilnost predložio je večeras da banke u Grčkoj ostanu zatvorene narednih šest radnih dana, a da od utorka iz bankomata može da se podigne maksimalno 60 evra dnevno, saopštio je izvor blizak Savetu.

Savet je, takođe, predložio da u ponedeljak budu zatvoreni i bankomati.

Limit od 60 evra odnosio bi se na vlasnike kartica grčkih banaka, dok bi maksimalno ograničenje za vlasnike stranih kartica određivale njihove banke.

"Savet preporučuje pauzu u radu banaka od šest radnih dana, do ponedeljka uveče naredne sedmice. Bankomati sutra neće raditi, a ponovo će biti otvoreni u utorak", navodi ovaj izvor.

Aleksis Cipras sazvao je za večeras vanrednu sednicu vlade, pošto je Grke pozvao da se na referendumu izjasne o predlogu kreditora o reformama u zamenu za pomoć za isplatu kredita.

Prethodno je Antimos Tomopulos, direktor Piraeus banke, nakon sastanka Saveta za finansijsku bezbednost izjavio da će banke sutra ostati zatvorene.

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je ranije danas da neće povećavati limit za finansiranje grčkih banaka, u jeku bojazni da bi Grčka u utorak mogla da doživi bankrot, javlja BBC.

Grčki parlament podržao je inicijativu premijera Aleksisa Ciprasa za raspisivanje referenduma o zahtevima stranih poverilaca za rešenje grčkog duga, koji bi trebalo da bude održan 5. jula.

Nakon najave referenduma, Grci su juče ispraznili bankomate širom zemlje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Banke u Grčkoj zatvorene na nedelju dana

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jun.2015

U Grčkoj je jutros (objavljeno da će banke biti zatvorene u narednih nedelju dana kao i da Grci dnevno mogu da podignu 60 evra, pošto je zabrinuto stanovništvo ispraznilo bankomate u dramatičnom eskalaciji krize između zvanične Atine i stranih poverilaca oko grčkog duga...Banke će biti zatvorena...

Nastavak na Vesti-online.com...

Grčke banke otvaraju vrata samo penzionerima koji nemaju kartice

Izvor: Blic, 29.Jun.2015

U Grčkoj je jutros potvrđeno da će banke biti zatvorene cele nedelje. Atinska berza biće takođe zatvorena danas, a Grci će sa bankomata moći da podignu do 60 evra dnevno. Pojedine banke su ipak odlučile da dozvole penzionerima da podignu svoje penzije, budući de mnogi od njih nemaju kartice....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.