Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Sep.2019, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avramopulos: Evropa da bude na prvoj liniji migrantske krize

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos ocenio je danas na Malti da Evropa treba da bude "u prvoj liniji" upravljanja migrantskom krizom, uz zemlje poput Italije, Grčke, Malte, Španije i Kipra.

"Evropa treba da bude bolje pripremljena i da se nađe u prvoj liniji", rekao je Avramopulos, koji učestvuje na mini-samitu posvećenom razradi mehanizma za automatsku raspodelu migranata spašenih na moru. Tu su još ministri unutrašnjih poslova Nemačke, Francuske, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Italije, Malte i Finske.

Avramopulos je rekao da je glavna tema današnjeg sastanka stanje u centralnom Mediteranu ali da se "ne može poreći da sličnih situacija ima i u drugim delovima Sredozemnog mora".

On je ocenio da je došao trenutak da EU "donese političke odluke, što znači da mora postojati politički put u ime svih država članica".

Više eksperata i evroposlanika je izrazila bojazan da će odluka o raspodeli migranata koja se tiče samo migranata spašenih u centralnom Mediteranu biti viđena kao nepravedna u očima zemalja u koje migranti dolaze drugim rutama, kao što su Španija ili Grčka.

Od početka ove godine se samo 13 odsto od 67.000 ilegalnih migranata, koliko ih je stiglo u Evropu, iskrcalo u Italiji ili na Malti, u odnosu na 57 odsto u Grčkoj i 29 odsto u Španiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.