Atinska berza izgubila vrednost zbog povlačenja MMF-a iz pregovora s Grčkom

Izvor: Press, 12.Jun.2015, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atinska berza izgubila vrednost zbog povlačenja MMF-a iz pregovora s Grčkom

Vrednost deonica na Atinskoj berzi naglo je jutros izgubila vrednost pošto je Međunarodni monetarni fond, zbog odbijanja Grčke da prihvati njegove i uslove ostalih poverilaca za isplatu poslednje tranše kreditne pomoći, povukao iz Brisela svoje predstavnike u pregovorima sa Atinom i vratio ih u Vašington.
      Indeks Atinske >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << berze se jutros survao za 3,8 odsto nekoliko minuta posle njenog otvaranja. Britanski indeks FTSE 100 opao je za 0,4 odsto, a 6.818.21, nemački DAX za 0,6 odsto, na 11.264.66, a francusk CAC 40 je opao za 0,4 odsto, na 4.952.10. Američki indeks S&P 500 opao je za 0,3 odsto, a Dow futures za 0,2 procenta. Kreditori su oštro reagovali na stavove grčke vlade, a najoštriji je bio MMF, koji je juče saopštio da su se njegovi pregovarači vratili u SAD jer ne vide da će biti napretka u pregovorima i da ostaju ključne razlike između kreditora i levičarske vlade u Atini. Prethodno je predsednik Evropske unije Donald Tusk upozorio Grčku "da nema više vremena za kockanje". Grčki zvaničnici međutim optimistički govore o sporazumu s kreditorima, koji mora biti postignut pre kraja meseca, kada ističe važeći paket pomoći Grčkoj vredan 240 milijardi evra, a dospeva joj rata otplate kredita MMF. Ako postigne sporazum, Grčka će moći da plati ratu kredita i izbegne bankrot, koji bi je mogao izvesti iz evrozone. Međutim, stav kreditora je značajno umanjio te šanse. Od Grčke se, pored ostalog, traži da reformiše penzioni sistem i da jo jednom smanji i minimalne najmanje penzije, manje od 300 evra mesečno. Vrhovni upravni sud Grčke je, pak, ove nedelje poništio protivustavno smanjenje penzija koje je grčka vlada 2012. uvela na zahtev kreditorske trojke, u kojoj je i Međunarodni monetarni fond.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.