Atina lovi strance

Izvor: RTS, 05.Avg.2012, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atina "lovi" strance

Tokom operacija "eliminacije" stranaca bez dokumenata, iz Atine privedeno 1.500 ljudi, a 500 uhapšeno. Grčka najavila da će utrostručiti broj policajaca na granici s Turskom radi sprečavanja priliva imigranata iz Sirije.

Grčka policija je saopštila da je počela novu operaciju, "eliminaciju" stranaca bez dokumenata iz centra Atine, tokom koje je 1.500 ljudi privedeno, a 500 uhapšeno.

Operacija "Ksenios Zevs", nazvana po antičkom kralju bogovova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i zaštitniku gostiju Zevsu počela je u četvrtak, uz učešće 2.000 policajaca iz Atine i 2.500 iz jedinice granične policije uz granicu s Turskom, kuda ulazi najviše stranaca bez dokumenata, rekao je portparol policije Hristos Manuras.

Cilj operacije je da se "osobe bez dokumenata vrate u zemlje porekla, da se zatvore granice i obezbedi da Atina ponovo postane metropola zakona i kvalitetnog života", rekao je Manuras.

Prema rečima portparola policije, vraćanje ilegalnih imigranata u zemlje porekla je "potreba nacionalnog opstanka" Grčke. "Poruka je da Grčka ne može da obezbedi rad i boravak" migrantima, rekao je on.

Grčka je decenijama put imigranata iz Azije i Afrike ka Zapadnoj Evropi.

Grčka je najavila da će utrostručiti broj policajaca na granici s Turskom da bi sprečila eventualni priliv imigranata iz Sirije.

U tom sektoru granice je do sada bilo 600 graničara, a sada ih je tamo prekomandovano još 1.800. Međutim, oni se protive prekomandi, jer se razdvajaju od porodica.

Sindikat policije upozorava da će zbog prekomande stotine policajaca na granicu s Turskom, nekoliko regiona Grčke ostati "bez zaštite".

Konzervativni premijer Andonis Samaras koji je na vlasti od kraja juna, obećao je tokom predizborne kampanje da će "ponovo osvojiti gradove" i zaustaviti "invaziju ilegalnih imigranata".
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.