Apokaliptične scene u Grčkoj: Pijavica, reke na ulicama, uništeni automobili VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 24.Avg.2022, 23:43

Apokaliptične scene u Grčkoj: Pijavica, reke na ulicama, uništeni automobili VIDEO/FOTO

Grčku je ovih dana pogodilo jako nevreme.

Strašni snimci stižu sa ostrva Andros, gde su ulice potpuno poplavljene.

Na popularnom ostrvu Mikonos usnimljena je pijavica.

Ništa bolja situacija ni na Santoriniju, a u nevremenu i blatu na ulicama zarobljeni su automobili.

Obilne padavine pogodile su i ostrvo Tinos.

U Grčkoj do petka veoma obilni pljuskovi i grmljavinske oluje, ali i opasnost od poplava i bujica, navodi srpski meteorolog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Đorđe Đurić.

Širom Grčke do kraja dana, tokom četvrtka i petka pod uticajem visinskog ciklona očekuju se veoma obilni pljuskovi sa grmljavinom, a biće uslova i za grmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrovima. Obilnijih padavina i oluja može biti i na širem području Soluna i Atine, ali i na popularnim turističkim mestima i na brojnim ostrvima.

Očekuje se da ukupno padne od 20 do 80 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 100 litara, što su padavine koje padnu za mesec-dva u ovom delu godine, jer se Grčka odlikuje veoma suvim letnjim mesecima. Postojaće opasnost od poplava i bujica, a ima uslova da se ponegde formiraju i morske pijavice, a u prilog tome ići će i veoma visoke temperature mora od 25 do 28°C.

Dakle, na području Grčke sve do petka uveče se preporučuje ogroman oprez zbog opasnosti od obilnih padavina, grmljavinskih oluja, poplava i bujica, a ovaj sistem mogao bi doneti vremenske nevolje i širem području Severne Makedonije.

Od petka uveče uticaj visinskog ciklona će slabiti i on će se izmestiti ka istoku i dalje slabiti, tako da se stabilizacija vremena u Grčkoj očekuje od subote. Do tada će i temperature biti uglavnom ispod 30°C, a kada se od vikenda bude vratilo sunčano i letnje vreme, očeuju se temperature od preko 30°C, sledeće sedmice i preko 35°C, a nestabilnosti i pljuskovi sa grmljavinom biće rezervisani samo za planinski deo Grčke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.