Anarhisti pušteni iz pritvora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2010, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anarhisti pušteni iz pritvora

BEOGRAD - Sudsko veće Višeg suda danas je, na kraju prvog dana suđenja grupi anarhista, koji se terete za krivično delo međunarodni terorizam bacanjem Molotovljevih koktela na ambasadu Grčke prošlog leta, odlučilo da se optuženi puste iz pritvora i brane sa slobode.

Svih šestoro okrivljenih negiralo je krivicu, ali je dvoje od njih potvrdilo da su učestovovali u akciji naznačenoj u optužnici.

Oni su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << objasnili da su to učinili u znak solidarnosti sa grčkim državljninom Teodisom Iliopunosom, koji je štrajkovao glađu u grčkom zatovoru, pošto je uhapšen tokom protesta u toj zemlji.

Bacio zapaljenu flašu

Optuženi Ivan Vulović (24) rekao je pred sudom da je bacio zapaljenu pivsku flašu napunjenu benzinom na trotoar kraj ambasade Grčke.

On je ocenio da je to bila "humana" akcija, čija namera nije bila da se nanese šteta grčkoj državi i njenoj ambasadi.

Nisam terorista i kriminalac, rekao je Vulović, koji je opisao da je drugi bačeni Molotovljev koktel slučajno zakačio prozor ambasade, umesto da padne kraj nje. Optužena Sanja Dojkić (19) priznala je da je nacrtala znak anarhista na zgradi ambasade.

U ovoj akciji, tvrde Vulović i Dojkić, učestvovao je i prvooptuženi Ratibor Trivunac, lider Anarhosindikalističke inicijative, čiji su članovi ili pristalice svi optuženi.

I Trivunac (29) je negirao krivicu, napominjući da je ovo politički proces, jer smatra da se sudi organizaciji kojoj on pripada i njenoj ideologiji.

"Zaštita obespravljenih"

Ta organizacija se, prema rečima Trivunca, zalaže za zaštitu obespravljenih i eksploatisanih, čiji metodi nisu teroristički, već sindikalni.

Tražeči da se optuženi, koji su u pritvoru više od pet meseci, brane sa slobode, advokat Srđa Popović nazvao je "apsurdnom" kvalifikaciju iz optužnice o međunarodnom terorizmu. Predsedavajući sudija Dragomir Gerasimović zakazao je nastavak suđenja za 23. mart ove godine.

Suđenje je okupilo više desetina pristalica optuženih. Među njima neki su nosili anarhističke bedževe i majice sa porukom da optuženi nisu teroristi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ANARHISTI PUŠTENI IZ PRITVORA

Izvor: Kurir, 17.Feb.2010

BEOGRAD, 17. februar 2010. (FoNet) - Sudsko veće Višeg suda danas je, na kraju prvog dana suđenja grupi anarhista, koji se terete za krivično delo međunarodni terorizam bacanjem Molotvljevih koktela na ambasadu Grčke prošlog leta, odlučilo da se optuženi puste iz pritvora i brane sa slobode....

Nastavak na Kurir...

Šestoro anarhista pušteno iz pritvora

Izvor: Blic, 18.Feb.2010, 00:55

Šestoro optuženih anarhista za bacanje „Molotovljevog koktela“ na Ambasadu Grčke juče je pušteno iz pritvora, a Više tužilaštvo u Beogradu će povući spise sa suđenje protiv njih, da bi prekvalifikovalo krivično delo sa međunarodnog terorizma na izazivanje opšte opasnosti. ..- Još ne...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.