Anarhisti gađali grčku ambasadu?

Izvor: Politika, 25.Avg.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anarhisti gađali grčku ambasadu?

Odgovornost za napad preuzela dosad nepoznata grupa „Crni Ilija” koja traži oslobađanje Todorisa Iliopulosa, uhapšenog tokom prošlogodišnjih protesta u Atini

Srpska policija intenzivno radi na pronalaženju osoba koje su juče ujutru oko tri sata bacile dva Molotovljeva koktela na zgradu grčke ambasade u Beogradu. Traga se za pet mlađih muškaraca, između 20 i 30 godina, koji su nakon napada pobegli. U ovom napadu, srećom, nije bilo povređenih.

Očevici >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su ispričali policiji da je jedna grupa mladića posle napada pobegla automobilom koji ih je čekao u Francuskoj ulici, dok se druga grupa mladića odvojila od njih i otišla taksi vozilom. Policija je posle toga obavila uviđaj.

Odgovornost za napad na ambasadu preuzela je javnosti nepoznata anarhistička grupa „Crni Ilija” koja zahteva oslobađanje Todorisa Iliopulosa uhapšenog tokom, kako se navodi, „narodnog ustanka u Grčkoj u decembru prošle godine”. U saopštenju koje je sa i-mejl naloga „Crni Ilija” poslato redakcijama beogradskih medija navodi se da Iliopulos već 46 dana štrajkuje glađu zahtevajući da bude oslobođen i da su beogradski anarhisti odlučili da se „pridruže drugaricama i drugovima u Grčkoj, i u čitavom svetu, koji sprovode akcije solidarnosti sa Todorisom, tražeći njegovo oslobađanje”.

„Zbog toga su pripadnici naše grupe tokom prethodne noći napali ambasadu Grčke u Beogradu Molotovljevim koktelima. Nastavićemo sa aktivnostima sve do oslobađanja druga Iliopulosa”, zaključuje se u tom saopštenju.

Interesantno je da se pre nekoliko dana pre ovog napada na internet sajtu www.occupiedlondon.org na kojem se objavljuju vesti o prošlogodišnjim protestima u Grčkoj, pojavio „Poziv na akciju za oslobađanje Todorisa Iliopulosa koji štrajkuje glađu od 10. jula ove godine”.

– Pozivamo sve grupe na solidarnost i koordinirane akcije – propagandne, info-akcije, sastanke, diskusije – koje za cilj imaju hitno puštanje na slobodu Todorisa. Zato smo odlučili da ponedeljak, 24. avgusta u 20 sati ujedinimo naše glasove i trud u zahtevu za hitno puštanje Todorisa Iliopulosa.

Da li je napad na ambasadu Grčke u Beogradu, s tim u vezi i da li je zaista deo tih koordinisanih akcija, zasad se ne može pouzdano tvrditi.

Inspektori policije zaduženi za rasvetljavanje ovog slučaja pokušavali su tokom jučerašnjeg dana da saznaju nešto više o ovom napadu. Pregledani su zapisi sa kamera kojima je opremljena zgrade grčke ambasade i uzimane su izjave od očevidaca i policajaca koji su čuvali ovo diplomatsko predstavništvo. Istovremeno su iz obližnjih objekata pokrivenih video-nadzorom uzimani snimci koji bi mogli da pomognu u identifikovanju napadača. Takođe, preko beogradskih taksi udruženja pokušano je da se sazna ime taksiste koji je odvezao mladiće sa mesta događaja.

– Proveravamo sve. Od grčkih studenata za koje se pretpostavlja da su bliski tamošnjim anarhistima, do naših državljana koji su odbijeni za vizu. Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je reč o terorističkom napadu, ali to do kraja istrage ni ne odbacujemo kao mogućnost – rekao je naš izvor blizak istrazi.

Šteta na ambasadi je minimalna, napuklo je jedno staklo, dok je od Molotovljevih koktela izbio manji požar koji je lokalizovan pre nego što se proširio na ostale delove zgrade u Francuskoj ulici, u centru Beograda. Sve službe ambasade Grčke juče su normalno radile.

Savetnik odeljenja ambasade za štampu, Petros Caruhis, izjavio je juče za „Politiku” da ne može da spekuliše o motivima napada, dok se istraga policije ne završi.

– Nismo dobili nikakve pretnje, Srbi su vrlo prijateljski nastrojeni prema nama, tako da ne bih mogao da kažem zašto je do ovoga došlo. Sačekaćemo izveštaj policije – kazao je Caruhis.

-----------------------------------------------------------

MIP osudio napad

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije oštro je osudilo napad na zgradu ambasade Grčke. Napad je ocenjen kao „vandalski”. Predstavnici Ministarstva spoljnih poslova u stalnom su kontaktu sa predstavnicima ambasade Grčke.

-----------------------------------------------------------

Vatreni koktel

Molotovljev koktel je vrsta naprave koju grčki anarhisti često koriste za napade na tamošnju policiju, institucije države i banke. Sama naprava nije eksplozivna, ali se smatra vrstom oružja. Naprava je nazvana po sovjetskom političaru Molotovu. U načelu je to boca napunjena benzinom i začepljena krpom, a u ratovima se pokazalo kao efikasno oružje u borbi protiv tenkova.

Dušan Telesković

[objavljeno: 26/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.