Najmanje 20 povređenih u sukobu policije i anarhista u Atini

Izvor: Blic, 06.Dec.2011, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmanje 20 povređenih u sukobu policije i anarhista u Atini

Oko 20 ljudi, među kojima većina policajaca, povređeno je danas u sukobima u Atini, tokom popodnevne protestne šetnje kojom je obeleženo tri godine od ubistva jednog tinejdžera u centru grčke prestonice koje je počinio policajac. Do sukoba je došlo ispred parlamenta, tokom rasprave o budžetu za 2012. godinu, o kome glasanje treba da počne posle ponoći.

Oko 2.000 srednjoškolaca, studenata i levičara bacalo je kamenice, "molotovljeve koktele", flaše i pomorandže na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << policiju ispred zgrade parlamenta i razbilo izloge dve radnje i nekoliko autobuskih stanica. Policija je uzvratila suzavcem i šok bombama kako bi potisnula demonstrante.

U obezbeđivanju protesta u Atini angažovano je oko 5.000 policajaca.

Policija je saopštila da je na tom skupu povređeno 14 policajaca, a da je 11 ljudi uhapšeno i 38 privedeno.

Tokom večeri, levičarske grupe su organizovale protestnu šetnju povodom trogodišnjice ubistva 15-godišnjeg Aleksisa Grigoropulosa. Sud je prošle godine osudio policajca koji je ubio Grigoropulosa na doživotni zatvor, a njegovog kolegu na 10 godina.

Deo učesnika ovog skupa, kome je prisustvovalo blizu 3.000 ljudi, sukobio sa policijom ispred parlamenta u Atini, tokom parlamentarne debate o budžetu o kome će se poslanici izjašnjavati posle ponoći.

Sukoba je bilo i u drugom po veličini gradu Solunu, gde je policija tokom dana zadržala 10 ljudi, nakon manjih inicidenata.

Večernji skup u tom gradu bio je uglavnom miran, ali su četiri demonstranta prebačena u bolnicu zbog povreda glave zadobijenih od pendreka.

Ubistvo Grigoropulosa krajem 2008. pokrenulo je talas najtežih demonstracija praćenih nasiljem i sukobima demonstranata sa policijom, kakav Grčka pre toga nije videla.

Demonstranti su, tokom dve sedmice, u više gradova razbijali sve pred sobom i sukobljavali se s policijom, a analitičari su ocenili da su kasnije dobili još veći zamah zbog raširenog nezadovoljstva građana političkim skandalima, velike nezaposlenosti među mladima, malih plata i posledica globalne recesije.

Venizelos: Budžetski deficit od 1,1 odsto u 2012.

U međuvremenu, ministar finansija Evangelos Venizelos izjavio je tokom petodnevne debate u parlamentu da će "budžet za 2012. rezultovati primarnim deficitom od 1,1 odsto po prvi put u mnogo godina", prenela je agencija AFP.

"Ovaj parlament ima priliku da bude zapamćen u fiskalnoj istoriji zemlje kao prvi koji je smanjio javni dug", istakao je Venizelos.

Očekuje se da će budžet biti usvojen sa velikom većinom glasova, ali je glasanje došlo u veoma teško vreme za evrozonu. Agencija za određivanje kreditnog rejtinga "Standard end Purs" upozorila je da bi mogla da snizi ocenu 15 članica zone evra, uključujući Nemačke. Rejting Grčke je već značajno snižen.

Budžet za 2012. predviđa pad budžetskog deficita Grčke na 5,4 odsto bruto domaćeg proizvoda sa devet odsto iz ove godine, dok je ranija prognoza za 2012. iznosila 6,8 odsto, a granica EU je određena na tri odsto.

Taj plan se bazira na pretpostavci da će grčka privreda sledeće godine zabeležiti negativan rast od minus 2,8 odsto, što je više od prethodne prognoze za 2012. od minus 2,5 odsto, ali ipak mnogo bolji rezultat od očekivanog pada od minus 5,5 odsto za ovu godinu, što je treća godina recesije za Grčku.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U sukobima u Atini oko 20 povređenih

Izvor: Mondo, 07.Dec.2011, 00:00

Oko 20 ljudi, među kojima većina policajaca, povređeno u sukobima u Atini, tokom popodnevne protestne šetnje kojom je obeleženo tri godine od ubistva jednog tinejdžera u centru grčke prestonice koje je počinio policajac.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.