Karamanlis pozvao na prevremene izbore

Izvor: Blic, 02.Sep.2009, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karamanlis pozvao na prevremene izbore

Suočen sa sve većim nezadovoljstvom naroda, grčki premijer Kostas Karamanlis pozvao je danas na održavanje prevremenih izbora, ali nije saopštio tačan datum, navodi BBC.



"Nadam se novom mandatu. Naredna godina će biti veoma teška i odlučujuća tako da grčki narod mora da izabere vladu koja može da izvede zemlju iz ove krize", izjavio je Karamanlis na nacionalnoj televiziji i dodao da će se sutra sastati sa predsednikom Karlosom Papuljasom i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odrediti datum održavanja izbora.

Nedavna anketa, sprovedena nakon požara koji su krajem avgusta ugrozili grčku prestonicu Atinu, pokazala je da se pozicije Karamanlisove Nove demokratije ljuljaju i da socijalistički Pasok ima prednost od čak šest odsto.

Prema trenutnom raspoloženju birača, Pasok bi osvojio 33,7 odsto glasova, a vladajuća Nova demokratija 27,5, što bi, po važećem izbornom zakonu, prvoj partiji, uz bonus od 40 poslaničkih mesta, obezbedilo 149 mandata u parlamentu koji broji 300 mesta.

Većina od preko 150 poslanika bi teoretski mogla da se postigne uz pomoć komunista i koalicije levice, a ako konsultacije o tome ne urode plodom, ponavlja se izborno odmeravanje po novom zakonu gde vodeća partija dobija bonus od čak 50 poslaničkih mesta.

Uoči održavanja 74. međunarodnog sajma u Solunu idućeg vikenda, na kojem po tradiciji premijer izlaže svoju ekonomsku politiku za narednih godinu dana, Karamanlis i njegova stranka su, prema oceni grčkih medija, pred dilemom da li da izgube časno sada, na izborima, ili katastrofalno kasnije, u martu, kada Pasok preti obaranjem vlade prilikom glasanja za predsednika države u parlamentu.

Pasok argumentuje svoje namere bezizlaznom vladinom politikom koja je zemlju bacila na kolena, uz fiskalni krah preskupog zaduživanja zemlje u inostranstvu, nedostatkom strukturalnih reformi obećanih uoči prethodnih izbora pre dve godine i nizom nerasvetljenih, finansijsko-političkih afera.

U pokušaju da donekle ugasi požar, vlada je nakon objavljivanja poražavajućih rezultata anketa najavila četiri ambiciozne mere u okviru tekućih reformi. Poljoprivrednicima koji su pretili da blokiraju autoput Atina-Solun obećava dotacije i olakšice u otplati kredita, trgovcima i preduzećima grejs period od par meseci za čekove bez pokrića koji dostižu dve milijarde evra, kao i odloženo plaćanje PDV, a svim učenicima prvog razreda gimnazije i profesorima, kojih je oko 126.000 laptop na poklon od oko 450 evra, dotiran iz programa EU. Četvrta mera je dugoročni plan rasterećivanja Atine od saobraćajnog kolapsa izgradnjom zaobilaznica u dužini od oko 75 kilometara.

Bakojani protiv izbora

U vladajuæoj Novoj demokratiji (ND) ne postoji jedinstveno mišljenje. Veæina ministara i poslanika ND za to da se koriguje sadašnja politika, ako treba i sastav vlade, ali su protiv novih izbora. Na èelu te struje je, navodno, šef diplomatije Dora Bakojani, dok suprotni tabor predvodi ministar javnih radova Jorgos Suflijas. Pre dve godine Grèka je videla isti politièki scenario, sa požarima i prevremenim izborima, ali je ND ipak uspeo da zadrži kormilo vlasti osvojeno 2004. Pasok je sada uveren da njihov rival nema nikakve izglede za uspeh, a svoj optimizam gradi na èinjenici da je bio uspešniji od ND na junskim izborima za Evropski parlament.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.