Kad procveta i zamiriše hiljade kala

Izvor: RTS, 12.Maj.2020, 06:04

Kad procveta i zamiriše hiljade kala

Nekadašnju močvaru pored kuće, porodica Đokić iz Sevojna pretvorila je u cvetnu oazu kala. Ovog proleća ih uz rad brine i kako prodati cveće, pošto nema svadbi za koje se najčešće kupuju, ali ih ljubav prema cveću ne napušta.
Nekako s proleća kao i lane procvetalo i zamirisalo hiljade kala. Elegantna i savršena, ime je dobila od grčke reči koja znači lep. Bila je cvet boginje Here, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Afrodita je bila ljubomorna na njenu lepotu, a u hrišćanstvu je povezuju s Bogorodicom. Posebnost je zadržala do danas.

"Kala je cvet koji ide i za radost i žalost, za veselje i tugu", kaže Ruža Đokić.
Ružino prvo polje kala niklo je iz ljubavi i znatiželje.
"Neka želja mi je bila za cvećarstvom, u razgovoru s ljudima koji gaje kale došla sam do toga. Svidela mi se ta ideja i krenula sam. Ovo je peta godina kako radim. Počela sam s jednim plastenikom, sad se malo širimo", kaže Ruža.
Ukazuje da kale treba da se hrane, đubre, čiste, zimi štite.
"Kao i sve drugo traže rad, ali mislim da je mnogo manje u odnosu na ruže ili nešto drugo, s tim što joj ovde prija", kaže Ruža.
O kalama pomalo brinu Đokići svih generacija, ali Ruža je glavna. Pošto je korona ukinula svadbene bukete, često ih sama razvozi do cvećara u Zapadnoj Srbiji. Teško joj je jedino kad mora da baci one precvetale.
Zato ih rado poklanja prijateljima, a na jeziku cveća, kala se daruje posebnoj osobi.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.