Desetine flaminga uginule od trovanja olovom iz sačme

Izvor: B92, 26.Feb.2021, 09:18

Desetine flaminga uginule od trovanja olovom iz sačme

Desetine močvarnih ptica - flaminga, nedavno su uginule u zakonom zaštićenom Naconalnom parku na Halkidiki, u Grčkoj, otrovane gutanjem olovne sačme zaostale iz lova.

Grčki mediji su danas preneli da je to objavio Stavros Kalpakis iz udruženja "Akcija za životinje u divljini" (Drasi gia tin agria zoi) koje se bavi i zaštitom tih ptica u laguni Agios Mame, u širem području delte reke Aksios (Vardar), >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kod Soluna.

"Od kraja januara kada su nam doneta prva dva flaminga sa simptomima trovanja, do danas lečili smo ukupno devet ptica. Sve su progutale sačmu. Rentgen to i prikazuje u bupcima (želucima) ptica. Nije na njih pucano jer je i obdukcija uginulih pokazala da su progutale sačmu", rekao je Kalpakis.

Po lečenju sve više ptica i nalaženju mrtvih saznali su da je problem nastao u području lagune Agios Mama na Halkidiki, gde su uginule desetine.

Kalpakis je ukazao da su aktivisti bili ponosni kada je u tom području prošle godine prvi put registrovana gnezdeća kolonija flaminga, ali, kako je rekao, sada se to mesto "od raja za te ptice pretvorilo u pakao za njih".

Nije objašnjeno prisustvo olovne sačme iz lovačkih pušaka u tom staništu niza vrsta, koje je pod državnom zaštitom još od 1971. godine.

Isti je problem i na Kipru gde su prošle nedelje ekološki aktivisti tražili od vlasti zabranu lova na Slanom jezeru kod Larnake jer se i tamo ptice truju olovom koje gutaju.

Na Kipru je već nekoliko godina zabranjena upotrebe olovne sačme u blizini vodenih površina. Slična zabrana u celoj EU stupila je na snagu prošlog meseca, ali ekološki aktivisti smatraju da se zakoni ne sprovode.

Trovanje flaminga gutanjem olovne sačme, čak i olovnih tegova za ribolov, pre dve decenije je dokumentovano u Italiji koja je potom pristupila Evro-afričkom sporazumu o zabrani municije od olova za lov.

Mada po međunarodnoj klasicifikaciji flamingo nije ugrožena vrsta, u nekim zemljama je zaštićen, ali čak ni u zaštićenim područjima lov na ptice nije podjednako regulisan.

Veliki flamingo je najviša od šest vrsta i dostiže metar ipo, težine do 3,5 kilograma, a najmanja vrsta je visoka manje od metra i teška 2,5 kilograma. Svi su veoma dobri letači raspona krila od 90 santimetara do metar i po.

Četiri vrste flaminga đive širom Amerike i Kariba, a dve vrste u Africi, Aziji i Evropi.

Naziv "flamingo" potiče iz portugalskog ili španskog jezika i znači da su "boje plamena" što je posledica hrane koju jedu.

Hrane se tako što kroz posebno građen kljun iz vode filtriraju sitne ljuskare i alge, insekte, jedu i mekušce i rakove, te su svaštojedi. Njihovi kljunovi su prilagođeni odvajanju blata i mulja od hrane.

To su vrlo društvene ptice koje žive u kolonijama s hiljadama jedinki. Flamingo je vrlo bučna ptica što služi održavanju velikih jata na okupu, parenju i nalaženju mladunca na mestima gde se masovno gnezde, kakva su i na Kipru, i na Halkidiki, u Grčkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.