Goran Hadžić na privremenoj slobodi

Izvor: Danas, 13.Apr.2015, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goran Hadžić na privremenoj slobodi

Hag, Beograd - Žalbeno veće Haškog tribunala uvažilo je žalbu optuženog Gorana Hadžića i naložilo sudu da ga privremeno pusti na slobodu. U rešenju Žalbenog veća stoji da je Hadžić pušten da bude na slobodi do maja 2015. godine, ali je tačan datum njegovog povratka u Hag javnosti nepoznat pošto se nalazi u Tajnom aneksu rešenja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<

-            Prema dispozitivu rešenja, Hadžića će čim to postane izvodljivo, holandske vlasti avionom poslati u Srbiju, gde bi trebalo da pređe u nadležnost Vlade Srbije. koja odgovora za njega dok god se nalazi na privremenoj slobodi.

            Tokom privremene slobode, od Hadžića se očekuje da ne napušta Novi Sad, da u periodu od 11 sati uveče do 7 ujutru ne napušta svoj dom i da Ministarstvu unutrašnjih poslova preda svoj pasoš. Takođe, Hadžića će svakodnevno posećivati i kontrolisati pripadnici MUP-a Srbije i izričito mu je zabranjen kontakt sa žrtvama i svedocima koji svedoče u procesu koji se protiv njega vodi u Haškom tribunalu. Izuzev svog advokata, Hadžić neće moće ni sa kim da komentariše svoj slučaj, uključujući i medije.

                      Žalbeno veće Haškog tribunala na čijem čelu je predsednik Tribunala sudija Teodor Meron, rešenjem o puštanju Gorana Hadžića od Vlade Srbije zahteva da im dostave imena policajaca koji će ga sprovesti do kuće u Novom Sadu, kao i da ih momentalno obaveste ukoliko on prekrši uslove koje mu je Tribunal postavio. Dodatno, od Srbije se očekuje da obezbedi Gorana Hadžića i pokrije troškove svih medicinskih tretmana koje mora da obavi. Ukoliko Hadžić pokuša da pobegne, država Srbija se obavezuje da ga momentalno uhapsi.

            U žalbi na osnovu koje je i doneta ova odluka, bivši lider Srba u Hrvatskoj zatražio je od Haškog tribunala da ga privremeno oslobodi zbog bolesti.

            Podsetimo, Haški tribunal je 16. marta odbio Hadžićev zahtev za privremeno puštanje na slobodu iz humanitarnih razloga - radi lečenja u Srbiji pošto mu je dijagnostikovan rak u završnoj fazi.

            Hadžić, bivši predsednik Republike Srpske Krajine, optužen je za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine. Uhapšen je u julu 2011. godine na Fruškoj gori i izručen Tribunalu, gde se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

 Suđenje

Suđenje Goranu Hadžiću počelo je 16. oktobra 2012. godine, a tužilaštvo je 9. aprila prošle godine završilo iznošenje dokaza. Izvođenje dokaza odbrane počelo je u julu.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.