UN uvele sankcije Libiji

Izvor: B92, 27.Feb.2011, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN uvele sankcije Libiji

Njujork -- Savet bezbednosti UN uveo je sankcije libijskom lideru Moameru Gadafiju, njegovoj porodici i bliskim saradnicima. Bez vojne intervencije NATO.

Savet bezbednosti je u usvojenoj rezoluciji odlučio da preda tužiocu Međunarodnog krivičnog suda "razmatranje situacije u Libiji od 15. februara".

Među sankcijama,nalazi se embargo na prodaju oružja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Libiji, zabrana putovanja u zemlje članice Saveta bezbednosti za 16 osoba, među kojima Gadafi, njegova deca (sedam sinova i jedna ćerka) i saradnicima libijske vlasti.

U sankcije nije uključena zabrana letenja u Libiju, a nije planirana ni vojna akcija uz podršku UN. NATO je takođe isključio mogućnost intervencije u Libiji.

Savet bezbednosti je ocenio da "sistematski napadi na civilno stanovništvo u Libiji" mogu da budu označeni kao zločini protiv čovečnosti.

U rezoluciji se traži obustava nasilja i preduzimanje mera "kako bi se odgovorilo legitimnim težnjama libijskog naroda". Od vlasti se traži "veća uzdržanost" i "bezbednost prema svim strancima", "pristup humanitarnim i medicinskim konvojima" kao i "ukidanje svih restrikcija u izveštavanju".

Savet bezbednosti UN je odlučio da zamrzne imovinu Gadafija, četiri sina i jednog njegovog saradnika.

Diplomate iz libijske misije u UN, koji su se svi odrekli Gadafija, u pismu Savetu bezbednosti su naveli da podržavaju "mere predložene nacrtom rezolucije da odgovaraju krivi za naoružane napade na libijske civile, uključujući i pred Međunarodnim krivičnim sudom".

Pismo je potpisao libijski ambasador Mohamed Šalgam, dugogodišnji pristalica Gadafija koji je promenio stranu pošto je eskaliralo nasilje nad demonstrantima.

Obama: Gadafi treba da ode s vlasti

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun juče je zatražio hitnu akciju Saveta bezbednosti UN povodom nereda u Libiji u kojoj je, prema različitim procenama, za manje od dve nedelje antivladinih protesta život izgubilo više od hiljadu ljudi.

Ban je danas nastavio da traži podršku za akcije UN u smirivanju situacije u Libiji i razgovarao telefonom sa saudijskim kraljem Abdulahom i italijanskim premijerom Silvijom Berliskonijem.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je, u telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da Moamer Gadafi treba da ode sa vlasti, a isto mišljenje iznela je i američka državna sekretarka Hilari Klinton.

"Predsednik je rekao da je jedan lider izgubio svaku legitimnost da vlada kada upotreba masovnog nasilja protiv sopstvenog naroda predstavlja jedini način da ostane na vlasti i da treba da učini ono što je ispravno za njegovu zemlju tako što će otići", navodi se u saopštenju Bele kuće, javio je Rojters.

Obama i Merkelova su potvrdili da podržavaju zahteve libijskog naroda koji se tiču univerzalnih prava i složili su se da Gadafijeva vlada "mora da snosi odgovornost".

Za odlazak Gadafija s vlasti založila se i američka državna sekretarka Hilari Klinton.

"Uvek smo govorili da o budućnosti Gadafijeve vlade treba da odluči libijski narod, a on je tu odluku jasno izneo", rekla je Klintonova, ističući da je "Gadafi izgubio poverenje svog naroda i treba da ode bez daljeg prolivanja krvi i nasilja".
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Savet bezbednosti UN jednoglasno izglasao sankcije Libiji

Izvor: Blic, 27.Feb.2011

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom zamrzava imovinu libijskog lidera Moamera el Gadafija i petoro njegove dece. Od Međunarodnog krivičnog tribunala zatraženo je da ispita nasilje režima protiv stanovništva, jer se ono može smatrati zločinom protiv čovečnosti....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.