Jedini cilj NATO likvidacija Gadafija

Izvor: Blic, 11.Maj.2011, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedini cilj NATO likvidacija Gadafija

TRIPOLI - Bombarderi NATO-a izveli su juče u zoru možda najjači napad na četvrt Tripolija u kojoj se nalazi i rezidencija libijskog lidera Moamera Gadafija Bab al Azizija, što je pojačalo spekulacije diplomata da je intervencija zapadnih sila prekoračila mandat UN da se zaštite civili i da je njen cilj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << likvidacija vođe Džamahirije.

Akcija je bila neuobičajeno žestoka: za tri sata bilo je osam naleta iz vazduha, a gađane su najmanje četiri lokacije. Jedna raketa pogodila je zgradu gde je, po rečima lokalnog stanovništva, smeštena vojna obaveštajna služba. Libijski zvaničnici su saopštili da je ranjeno četvoro dece, od toga dvoje vrlo teško.

Zvaničnici su pokazali stranim novinarima bolnicu oštećenu posle rušenja obližnjeg telekomunikacionog tornja. Izveštačima je pokazana i potpuno uništena istorijska zgrada, izgrađena u kolonijalnom stilu, u kojoj se nalazio visoki komesarijat za decu. Izveštač Frans presa je javio da je meta moglo biti i zdanje državne agencije Džane.

- Sudeći po tome odakle se diže gust oblak dima, rekao bih da je meta bio i kompleks u kome živi Gadafi s porodicom - izjavio je za Rojters stanovnik Tripolija.

Rojters takođe podseća da se libijski vođa nije pojavljivao u javnosti od kada je u noći između 30. aprila i 1. maja ubijen njegov najmlađi sin Saif al Arab i troje unučića. Prema pisanju italijanske "Stampe”, strane diplomate ne isključuju mogućnost da je tom prilikom Gadafi ranjen ili čak ubijen.

Zahtev za obustavu vatre

Zbog izuzetno teške humanitarne situacije, Valeri Ejmos, zamenica generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja, apelovala je juče da se obustavi vatra da bi se ublažila humanitarna kriza. UN su saopštile da je iz Libije od početka sukoba između režimskih snaga i pobunjenika sredinom februara do sada izbeglo 750.000 ljudi. U obraćanju Savetu bezbednosti UN, Ejmosova je rekla da je stanje u Misrati izuzetno teško i da stanovništvo nema dovoljno hrane i vode.

"Već 10 dana Gadafi se ne pojavljuje na televiziji i ta činjenica izaziva sumnjičavost. Ako je verovati glasinama koje kolaju u diplomatskim krugovima u Tripoliju, gde se i dalje nalazi 45 stranih predstavništava, odsustvo vođe džamahirije pretvara se u detektivsku priču. Da li je uopšte živ”, pita se autor članka u "Stampi”.

I pre ovog teksta, posmatrači su ukazali na to da se Gadafi nije pojavio na sahrani najmlađeg sina i troje unučadi nastradalih pod bombama NATO-a. Umesto njega među ožalošćenima je bio Saif al Islam, stariji brat ubijenog, ali mediji tada nisu sugerisali pogibiju njihovog oca. Ukoliko se Gadafi te noći zaista nalazio u istom kompleksu, male su šanse da se spasao.

- Te noći su nas dovezli do tog zdanja. Zgrada je bila potpuno razorena. NATO je očigledno koristio specijalne bombe koje stvaraju strahovit pritisak u horizontalnoj ravni. Drugim rečima, čovek teško može da preživi pad takve bombe - izjavio je za Rojters neimenovani strani diplomata.

Međutim, Leon Paneta, šef Centralne obaveštajne agencije (CIA), rekao je posle tog vazdušnog udara da je libijski vođa najverovatnije živ, iako je kompleks njegove porodice u Tripoliju gotovo potpuno uništen.

- Prema najpouzdanijim obaveštajnim podacima kojima raspolaže CIA, Gadafi je još živ - rekao je nedavno Paneta u intervjuu za TV mrežu En-Bi-Si.

Ovako žestok udar na Tripoli izvršen je u trenutku kada na frontu vlada pat-pozicija pošto ustanici nisu u stanju da postignu odlučujuću pobedu nad režimskim snagama, zbog čega su zapadne sile u dilemi da li da ponude tajnu pomoć pobunjenicima. Pobunjenici su juče saopštili da je NATO bombardovao skladišta oružja 30 kilometara od Zintana, grada u brdima na granici sa Tunisom, gde se vode žestoke borbe.

Istraga zbog ljudi koji su ostavljeni da umru

Savet Evrope, najviše telo zaduženo za zaštitu ljudskih prava, zatražilo je juče pokretanje zvanične istrage povodom smrti 61 imigranta u Sredozemnom moru.

Time što se NATO oglušuio o pozive za pomoć i ostavio imigrante da umru obeležen je "mračan dan” našeg kontinenta. Mevlut Čavušoglu, predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, zahteva "hitnu i sveobuhvatnu istragu” okolnosti pod kojima se desio ovaj tragični događaj krajem marta, kada je brod sa izbeglicama na putu iz Tripolija ka Lampeduzi ostao da pluta na pučini, o čemu su javnost obavestili novinari "Gardijana”. List je pre dva dana objavio članak u kome, pozivajući se na izjave preživelih, govori o tome kako je brod sa 72 putnika naišao na nosač aviona i vojni helikopter, ali da niko nije ni pokušao da ih spase, zbog čega je 61 osoba umrla od gladi i žeđi, uključujući dve bebe.

- Ukoliko je ova teška optužba tačna, ako je tačno da, uprkos tome što je podignuta uzbuna i što su oružane snage koje operišu u Mediteranu, niko nije pokušao da spase 72 putnika, onda je to mračan dan za celu Evropu. Zahtevam da se hitno pokrene sveobuhvatna istraga okolnosti pod kojima je umrla 61 osoba, uključujući bebe, decu i žene, koji su - jedan po jedan - umirali od gladi i žeđi, dok je Evropa okrenula glavu na drugu stranu - poručio je on.

Povezane vesti: NATO negira da mu je cilj da ubije Gadafija Vatikan poziva na obustavljanje bombardovanja Libije Gadafi pozvao NATO na prekid vatre i pregovore Gadafijev ministar nudi izbore za šest meseci U Misrati poginuo poznati fotoreporter Tim Heterington

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.