Gadafi dočekao Zumu, prvi put viđen u javnosti od 11. maja

Izvor: Blic, 30.Maj.2011, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafi dočekao Zumu, prvi put viđen u javnosti od 11. maja

TRIPOLI - Libijska državna televizija emitovala je danas snimak Moamera el Gadafija kako dočekuje južnoafričkog predsednika Jakoba Zumu, što je prvi put da je libijski vođa viđen u javnosti od 11. maja.

Gadafi je prikazan kako dočekuje Zumu i druge zvaničnike iz južnoafričke delegacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja je danas doputovala u Tripoli, i zatim sa njima odlazi duž jednog hodnika.

Članovi dve delegacije su zatim prikazani kako sede u belim foteljama u velikoj sobi.

Libijska televizija nije navela gde je sastanak održan, preneo je Rojters,

Gadafi, čije su oružane snage proteklih sedmica bile meta pojačanih napada NATO, nije viđen u javnosti od 11. maja kada je državna televizija emitivala snimak sastanka plemenskih vođa kome je prisustvovao.

Državna agencija JANA je izvestila da je tokom razgovora sa Zumom, Tripoli odbacio "kršenje" rezolucija Ujedinjenih nacija za koje je odgovoran NATO, pokušaje "političkih likvidacija" i uništavanje državne infrastrukture, kao i pomorsku blokadu Libije.

Tokom razgovora, režim u Tripoliju je takođe tražio da Savet bezbednosti UN razmotri "mehanizme za primenu rezolucija" kada je reč o Libiji, navela je JANA.

Državna agencija je javila da je Zuma napustio prestonicu posle sastanka koji je trajao nekoliko sati, preneo je AFP.

Pre razgovora u Tripoliju, Zuma je za južnoafričku televiziju izjavio da NATO kampanja u Libiji ugrožava pokušaje Afričke unije za postizanje mirovnog sporazuma.

Međunarodna intervencija u Libiji počela je 19. marta, u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN u cilju zaštite civila, a NATO je komandu nad ovim operacijama preuzeo krajem marta.

Povezane vesti: Britanija sprema bombe za razaranje bunkera u Libiji Libijski pobunjenici sukobili se s plaćenicima iz Sudana Fond pomoći za Libiju povećan na preko 60 miliona evra Libijski pobunjenici neće pregovore sa Gadafijem Libija oslobodila četvoro novinara
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.