Ovo je SPECIJALAN dan kada se Švajcarci okupe da pozdrave KRAVE

Izvor: Blic, 17.Okt.2017, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je SPECIJALAN dan kada se Švajcarci okupe da pozdrave KRAVE

Urednik Agrobiznis magazina Goran Đaković boravio je u Švajcarskoj, gde je pratio izjašnjavanje građana na referendumu o bezbednosti hrane, ali i proveo nekoliko dana u jednoj porodici koja živi na selu. On je ovom prilikom za čitaoce Agrobiznisa i Blica pripremio nekoliko zanimljivih priča iz svakodnevnog života švajarskih poljoprivrednika iz regiona Entlebuch koji se nalazi se na nadmorskoj visini iznad 750 m, ali se u letnjem periodu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << farme nalaze na 1.300 m, i stoka se napasa u ovim delovima, od sredine maja do sredine septembra, kada se spušta u niže predele. To je poseban dan, kako za stanovnike mesta, tako i za same farmere.

Svake godine, sredinom septembra, dešava se velika migracija stanovništva i stoke iz viših u niže predele Alpa. Ovaj dan, poznat je kao Alpski spust. Na taj dan, stoka se sa farmerima spušta 11 km dugom stazom u podnožje Entlebucha, gde će provesti zimu, a potom se sredinom maja meseca, vratiti u planine, do narednog septembra.

Ovaj dan, posebno je svečan, ali ima i dosta posla, jer je potrebno, krave pomusti, pripremiti ih za put, što podrazumeva da budu oprane, očišćene i posebno ukrašene. Za to žene i deca farmera pripremaju vence i zastavice, a radnici i sami farmeri pripremaju velika zvona, koja će odjekivati Alpima, i najavljivati skori dolazak u centar mesta. Tu su već okupljeni građani, koji će pozdraviti vredne ljude i njihovu stoku aplauzima, jodlovanjem, i prigodnim svečanostima.

Ceo dan, farmeri će provesti zajedno sa svojom stokom prolazeći kroz sela, a potom će iste večeri, namontirati opremu za mužu, i pomusti prvo mleko u zimskom smeštaju. Tako izgleda jedan godišnji ciklus, ali i jedan svečani dan Alpskih farmera.

Više u novom izdanju Agrobiznis magazina koji možete kupiti na svim kioscima širom Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.